10 lucruri pe care orice familie trebuie să le știe despre Diabetul Zaharat de Tip 2

11 February, 2019

 

Despre riscul de a dezvolta Diabet Zaharat de Tip 2 și despre care sunt principalele 10 lucruri pe care trebuie să știe familiile despre acest tip de diagnostic, am stat de vorbă cu dl. dr. Radu Robert Horia, medic primar Medicină Generală:

”Diabetul zaharat reprezintă o tulburare complexă în metabolismul energetic al organismului care implică utilizarea deficitară a glucidelor, lipidelor și proteinelor și este caracterizat, în special, de deficitul secteor de insulină asociat cu insulino-rezistența periferică.

La nivel mondial se vorbește de o pandemie de Diabet Zaharat de tip 2, datorată modului de viață, alimentației (junk food), adoptarea unui stil de viață sedentar și dezvoltarea obezității. Conform IDF/OMS, până în 2025 se estimează că prevalența în rândul populației a Diabetului Zaharat de tip 2 va fi de 9%.

9 din 10 pacienți diagnosticați cu diabet zaharat suferă de Diabet Zaharat de tip 2 și este mai frecvent întâlnit la persoanele supraponderale sau obeze.

Debutul Diabetului Zaharat de tip 2 este, de cele mia multe ori, asimptomatic – se face lent, în jurul vârstei de 40 de ani la persoanele supraponderale. Nediagnosticat și necontrolat, poate duce la apariția unor complicații ireversibile la nivelul ochilor, inimii, vaselor de sânge, nervilor și rinichilor.

Diabetul Zaharat de tip 2 este însoțit și de dezechilibre ale metabolismului lipidelor care determină ”creșterea grăsimilor în sânge”, care, la rândul lor, favorizează apariția aterosclerozei (afecțiune a pereților vaselor sangvine care, în timp, duce la reducerea diametrului vasului de sânge). Ateroscleroza este precursorul hipertensiunii arteriale, tulburărilor de circulație în periferie (apariția durerilor la nivelul picioarelor în timpul mersului), infarctului miocardic și accidentelor vasculare cerebrale.

Instalarea lenta a Diabetului Zaharat de tip 2 favorizează glicemii cu valori ridicate, menținute pe termen lung până la diagnosticare, ce pot determina leziuni ale vaselor mici de sânge. Acestea sunt responsabile de modificările patologice apărute la nivelul ochilor, rinichilor și al sistemului nervos, mai exact de apariția retinopatiei, nefropatiei și neuropatiei diabetice, ce se manifestă prin tulburări de sensibilitate, furnicături, senzații de arsură și durere la nivelul picioarelor și mâinilor.

Aproximativ 20% dintre pacienții cu Diabet Zaharat de tip 2 au retinopatie în momentul diagnosticării și reprezintă cea mai frecventă cauză de orbire la pacienții cu vârste cuprinse între 20 și 54 de ani.

Aproximativ 40% din cazurile noi de Insuficiență renală cronică evidențiate anual sunt datorate Diabetului Zaharat, mai ales de tip 2.

Tratamentul în cazul Diabetului Zaharat de tip 2 la momentul diagnosticăriise face cu antidiabetice orale, dar în unele situații, în funcție de co-morbiditățile asociate, de anumite stări fiziologice cum ar fi sarcina și lactația, de contraindicații, de acceptarea pacientului sau de intoleranța la medicația orală, se poate opta încă de la început pentru tratamentul cu insulină. Și totuși este mai ușor să previi decât să tratezi. Cele mai eficiente măsuri de prevenire a Diabetului Zaharat de tip 2 sunt cele legate de optimizarea stilului de viață.

Optimizarea stilului de viață în prevenția Diabetului Zaharat de tip 2 se bazează, în primul rând, pe scăderea în greutate obținută prin dietă și efort fizic. Scăderea în greutate trebuie să fie moderată și să reprezinte 5-7% din greutatea inițială, scopul fiind de a ajunge la greutatea optimă în funcție de sex și vârstă și să fie menținută în timp.

Dieta trebuie să fie echilibrată și diversificată, asigurând nevoile nutriționale ale organismului și să țină cont de preferințele individuale, iar efortul fizic trebuie să fie de intensitate moderată, aproximativ 150 de minute pe săptămână, cel puțin 3 zile pe săptămână dar nu mai mult de 2 zile de pauză consecutive. Intensitatea moderată în efort are valori diferite în funcție de vârsta pacientului și se măsoară obiectiv în funcție de frecvența cardiacă maximă (FCM) atinsă în efort și se calculează astfel: FCM=(220-vârsta pacient)*50-70%”

 

 

Dl. Dr. Radu Robert Horia face parte din echipa de specialiști din Ploiești a Programului ”înCerc” de Prevenție a Diabetului Zaharat de Tip 2 și a Bolilor Civilizației și consiliază copiii și familiile acestora înscriși în Program încă din 2018.

 

Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății