400 de elevi clujeni cu risc de diabet participă la etapa de consiliere din cadrul Programului „înCerc”

25 March, 2019

Comunicat de presă

Peste 400 de copii de clasa a V-a din Cluj-Napoca cu risc de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 au început consilierea individuală personalizată

Asistența Individuală Integrată (AII) reprezintă cea de-a doua etapă a Programului de Prevenție a Diabetului Zaharat de Tip 2 și a Bolilor Civilizației, „înCerc“, un program unic în România, care își propune să contribuie la scăderea riscului dezvoltării diabetului zaharat de tip 2 la copii, una din principalele cauze ale speranței de viață potențial mai reduse a copiilor născuți după anul 2000, prin comparație cu speranța de viață a părinților lor.

Cea de-a doua etapă a Programului „înCerc“ este implementată după prima fază, Analiza Complexă de Sănătate, care constă în evaluarea non-invazivă și gratuită a copiilor de la care s-a obținut acordul părinților/tutorilor legali (din cei aproximativ 2.800 de elevi înscriși în clasa a V-a în cele 45 de școli din Cluj-Napoca cu care s-a semnat protocolul de colaborare).

Toți elevii invitați să ia parte la AII, alături de familiile lor, vor beneficia de consiliere personalizată pe parcursul a 18 luni, în cadrul a șase sesiuni individuale desfășurate alături de patru specialiști (medic generalist, nutriționist, specialist în activitate fizică și psiholog).

Seria de ateliere educative ce completează prima sesiune de consiliere pentru copiii și familiile intrate în a doua etapă a programului a debutat deja în data de 16 martie 2019. Aceste ateliere vor fi completate de evenimente sportive periodice, activitatea fizică susținută fiind o componentă importantă într-un stil de viață echilibrat.

Autoritățile locale au sprijinit de la început inițiativa Asociației Medicover în județul Cluj, iar dna Emese Olah, Vice-primar al Municipiului Cluj-Napoca, a declarat că: „Sedentarismul și o alimentație neadecvată îi afectează, iată, pe copiii noștri, astăzi, mai mult ca oricând. Administrația clujeană va face tot ce este posibil, astfel încât să ajutăm generațiile tinere să adopte încă din copilărie un stil de viaţă sănătos. De aceea, suntem onorați să fim partenerii Programului înCerc.”

Susținerea și deschiderea familiilor clujene față de Programul „înCerc” s-a făcut simțită încă din prima etapă, Analiza Complexă de Sănătate, dovadă fiind procentajul de peste 60% de acorduri semnate de tutorii legali și părinții elevilor de clasa a V-a, pentru evaluarea non-invazivă și gratuită a copiilor lor.

Despre Programul „înCerc“

Programul „înCerc“ a fost implementat pentru prima oară în Polonia, în 2013, de către Fundația Medicover, sub denumirea „PoZdro!“. În România, orașul Ploiești a fost primul din țara noastră în care se implementează acest program de prevenție, începând cu luna septembrie 2017.

Programul li se adresează copiilor de clasa a V-a și familiilor acestora și are drept scop atât reducerea riscului de dezvoltare a DZ2, cât și îmbunătățirea stilului de viață a acestei categorii de public, printr-o dietă corespunzătoare, sănătoasă și activitate fizică susținută, vârsta de 10-12 ani fiind una propice schimbării stilului alimentar și de viață dezordonat, conform specialiștilor „înCerc” și „PoZdro!”. Implementarea programului s-a realizat în Cluj-Napoca, începând cu luna septembrie 2018.

Mai jos puteți consulta rezultatele primului an de derulare a Programului de Prevenție a Diabetului Zaharat de Tip 2 și a Bolilor Civilizației „înCerc” în municipiul Ploiești (2017-2018):

Ca urmare a evaluării gratuite și non-invazive a elevilor claselor a V-a (10-12 ani) din unitățile de ȋnvățământ care au aderat, până în prezent, la Programul „ȋnCerc”, în anul școlar 2017-2018, până la data de 30 iunie 2018:

  • Au fost evaluați 84% dintre copiii de clasa a V-a din Ploiești (1.343 copii din cei 1.598);
  • 30,16% din cei 1.343 de copii evaluați au fost identificați cu risc de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 (405 copii);
  • Printre elevii examinați s-au regăsit 186 (13,9%) supraponderali și respectiv 278 (20,7%) copii cu obezitate de diferite grade;
  • S-a constatat tensiune arterială crescută la momentul analizei la 353 (26,3%) dintre elevii evaluați;
  • Testul de capacitate fizică a fost demarat pentru 1.269 de elevi. S-a constatat capacitate fizică suficientă la 291 (22,9%) de elevi, slabă la 530 (42,1%) și foarte slabă la 129 (10,1%).

Pe parcursul programui demarat în țara noastră, Asociația Medicover estimează că un număr de 12.000 de copii vor participa la o evaluare individuală gratuită și non-invazivă, menită să identifice riscul dezvoltării diabetului zaharat de tip 2 și a bolilor civilizației; dintre aceștia, aproximativ 3.000 de copii cu risc vor lua parte la următoarea etapă gratuită, Asistența Individuală Integrată, care va avea drept scop îmbunătățirea stării lor de sănătate.

Prof. Univ. Dr. Gabriela Roman, membră a Consiliului Științific al Programului „înCerc”, președintă a Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și a Asociației Române pentru Studiul Obezității: „Sunt bucuroasă că sunt alături de Programul înCerc și că fac parte din Consiliul Științific al acestuia. Este un program de prevenție care și-a dovedit eficiența și avem drept dovadă exemplul Poloniei, în care acesta funcționează deja de mai bine de cinci ani de zile. Faptul că primul an de activitate a programului a reușit să aducă mai bine de 1.343 de copii și familiile lor alături de noi vine să demonstreze că suntem pe drumul cel bun și că mesajul nostru
s-a făcut bine înțeles, încă de la început.”

Programul „înCerc” este sprijinit de Ministerul Educației Naționale și Ministerul Sănătății. Partenerii implicați ai Asociației Medicover sunt Primăria Cluj-Napoca, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Primăria Ploiești, Inspectoratul Școlar Județean Prahova, Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Asociația Română pentru Studiul Obezității, Medicover, Synevo.

Contact presă:

Sag Media Communications
contact@sagmediacommunications.ro

0732.710.894 (Andreea Paleologu)                                                0745.526.660 (Cristian Paleologu)

Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății