Interviu cu doamna Rodica Popescu, director al Colegiului Național “Alexandru Ioan Cuza” din Ploiești

15 November, 2017

Suntem mândri să avem alături de noi, în Programul “înCerc” de Prevenție a Diabetului Zaharat de Tip 2 și a Bolilor Civilizației, Colegiul Național “Alexandru Ioan Cuza” din Ploiești, instituție de învățământ de top.
Colegiul Național “Alexandru Ioan Cuza” a început luni, 6 noiembrie 2017, evaluarea elevilor de clasa a V-a in vederea identificarii riscului de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2.
Am stat de vorbă cu cea care ne-a deschis porțile școlii pe care o conduce, doamna director Rodica Popescu, căreia îi mulțumim pentru disponibilitate și sprijin.
Doamna director ne-a dezvăluit mai multe informații la cald despre cum au reacționat elevii și, în egală măsură, ne-a detaliat despre feedback-ul părinților și al tuturor persoanelor implicate în program, din partea instituției pe care o conduce.

Doamna director, vă mulțumim încă o dată pentru disponibilitate și sprijin. Spuneți-ne cum ați primit propunerea de a participa la Programul “înCerc” și, din perspectiva dvs, ca profesor, cum apreciați că va impacta Programul nostru generația de elevi de clasa a V-a din instituția dvs.
M-am bucurat să aflu de această inițiativă, o oportunitate pentru noi. Dacă ar fi să apreciez din ce unghi ar trebui manifestată admirație față de această activitate, n-ar trebui să fac o ierarhizare, ci o așezare pe orizontală a argumentelor – o dată, cu oportunitatea, apoi, cu intenția de a dezvolta sănătos copiii.
În lumea aceasta civilizată în care trăim, în care totul este informatizat și cu toții spunem că suntem mai informați unii decât alții, se pierde esențialul.
Consider că a fost foarte bine gândit să se înceapă cu copii de 10-11 ani, clasa a V-a. Este o vârstă foarte bună, deja copiii intensifică la această vârstă atitudinea staționară, în fața calculatorului sau telefonului, față de mișcarea fizică pe care ar putea să o facă în timpul acela – fără să conștientizeze faptul că asta poate să le facă rău.
În plus, programul este non-invaziv – cu toții am vrea să fim cântăriți, să primim informații despre ce să mâncăm, să aibă cineva grijă pentru noi, să ne spună când întâmpinăm anumite riscuri și să ne ajute, să intervină în sprijinul nostru.

Apropo de intervenție, cum considerați că le-a fost prezentată părinților informația privitoare la Programul “înCerc”, înainte de semnarea acordurilor de evaluare?
Părinții sunt foarte implicați. Li s-a explicat și au înțeles ce implică programul, prin urmare această disponibilitate este bine primită, cu admirație chiar.

Cei mici cum au receptat începerea evaluărilor?
Au fost informați despre ce se întâmplă, ce teste le vor fi făcute – au venit la timp, cu zâmbetul pe buze. Au deschidere către acest program.

Dvs. ce așteptări aveți de la Program?
Am urmărit intențiile și am văzut că cei implicați, cei care au făcut posibilă punerea în practică, au tot interesul să fie totul făcut așa cum trebuie. Cred că există gânduri pozitive și pasiune în rândul echipei organizatoare, așadar Programul va avea rezultatul scontat: îmbunătățirea stilului de viață. Cred în acest program!

Asupra municipiului Ploiești care credeți că va fi efectul?
Nu are de ce să nu fie unul benefic. Avem nevoie de oameni sănătoși, putem preveni și schimba ceea ce putem la timp. Comunitatea se va bucura de rezultatele proiectului cu siguranță. Suntem primul oraș din România în care implementează acest program.

Programul “înCerc” a fost lansat în luna septembrie 2017 la Ploiești. Dacă doriți mai multe informații despre program, vă rugăm să ne contactați la datele disponibile în secțiunea Contact

Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății