Programul “înCerc” se apropie de finalul primei etape, cea de evaluare a elevilor cu risc de diabet zaharat de tip 2 din municipiul Ploiești. Cum ați aprecia că a fost primit Programul, la cinci luni de la lansare?
Mă bucură să rezum reacțiile și implicarea autorităților locale și ale instituțiilor de învățământ cu ciclu gimnazial din Ploiești într-un singur cuvânt: Dedicare! Ploieștenii ne-au primit cu mult entuziasm și sustinere in demersurile pe care Programul “înCerc” le va desfasura aici timp de 3 ani – de a reduce predispoziția dezvoltării bolilor civilizației la vârste cât mai fragede și de a contribui la scăderea prevalenței cazurilor de diabet zaharat de tip 2 la copiii din acest oraș.
În ce stadiu vă aflați acum cu Programul “înCerc”?
Ne pregătim de încheierea evaluărilor non-invazive la cele 30 de școli înscrise în Program. Până în acest moment, am evaluat peste 1.000 de elevi de clasa a V-a privind riscul dezvoltării diabetului zaharat de tip 2 și am informat sute de familii despre starea de sănătate a copiilor lor. La începutul lunii martie, vom da startul celei de-a doua etape, Asistența Individuală Integrată, constând în șase sesiuni de consiliere personalizată cu patru specialiști: medic generalist, nutriționist, specialist în activitate fizică și psiholog, beneficiari fiind copiii ce s-au încadrat în zona de risc.
Cum vor fi părinții informați despre aceste sesiuni? De exemplu: când se desfășoară ele, unde vor fi organizate etc.?
Familiile copiilor care au fost invitați să participe la etapa a doua vor primi informații în timp util pe canalele clasice de comunicare. Bineînțeles, le invităm să ne urmărească și pe canalele digitale, Programul “înCerc” având prezență online atât pe Facebook, cât și pe Instagram. În egală măsură, pregătim lansarea unui grup de discuții, care sa creeze sentimentul de comunitate pentru famiiile participante.
Mai mult, website-ul Programului este actualizat în timp real și cuprinde informații detaliate despre următoarele acțiuni în desfășurare.
Le pregătiți materiale speciale și copiilor înscriși în Program?
Laitmotivele Programului “înCerc” sunt îmbunătățirea modului de viață, prin introducerea de mici schimbări în stilul alimentar și combaterea sedentarismului prin diverse tipuri de activitate fizică. Vom încerca să unificam aceste țeluri cu apetența copiilor pentru mediul online, astfel încât să ne păstrăm în actualitate, dar și să le menținem copiilor și familiilor active interesul și dorința de a fi parte din Program.
Care este feedback-ul pe care l-ați primit din partea familiilor ploieștene cu privire la etapa a doua a Programului?
Am primit numeroase confirmări de participare, care ne arată interesul pentru următoarele acțiuni și activități “înCerc”. Le mulțumim familiilor care sunt deja alături de noi și așteptăm și celelalte familii invitate să ni se alăture!