Ești un model ”Așa DA!” pentru copilul tău?

26 February, 2019

Fii un model ”Așa DA!” pentru copilul tău – de vorbă cu dna psiholog Gabriela Martin

 

”Există modele de ”Așa DA!” precum și modele de ”Așa NU!” peste tot în ceea ce ne înconjoară. Adică modele de bune practici, demne de urmat pentru rezultate de succes precum și modele care, dacă sunt urmate, garantează eșecul. Se recomandă să nu le repetăm. Nu există rețete miraculoase ci doar multă muncă de echipă. Din echipă fac parte ambii părinți, copilul/copiii, bunici, mătuși, unchi, nași etc.

Se știe că învățarea se face mai ales prin imitație: de la mersul biped la dans sau șofat. E bine să avem în vedere faptul că suntem modele fie că ne dorim, fie că nu. Cei care ne observă pot învăța, prin imitație, atât comportamentele pe care avem intenția să le formăm la copiii noștri, cât și aruncatul gunoiului pe stradă…

Depinde de acțiunile noastre dacă suntem modele de urmat pentru a forma/menține un stil de viață sănătos, nu-i așa? Sănătatea fizică și cea emoțională sunt interconectate și interdepenente.

 

Gabriela Martin

Știi să ierți?

Ne dorim uneori/deseori lucruri și situații dar ceea ce obținem nu corespunde mereu așteptărilor noastre. Frustrarea, adică diferența între așteptări și realitate, își face loc și se transformă treptat în furie (pe noi, pe alții, pe situație) dacă suntem doar reactivi. Când reușim să fim proactivi, să aplicăm creativitatea în acțiune, transformăm frustrarea într-o acceptare a realității fizice și în iertare a celor ale căror comportamente au fost surse de frustrare (noi înșine sau alții).

Când îți ierți soțul/soția că a uitat de aniversarea voastră și transformi frustrarea într-o surpriză, pusă la cale cu toată familia și prietenii, copilul tău are un model de creativitate în ceea ce faci. Pe termen lung, creativitatea exersată astfel îl va încuraja să fie proactiv în toate domeniile vieții. Nici chiar el nu se va plictisi în preajma lui…

 

Ești un părinte detașat emoțional?

Găsești o singură soluție la o problemă și părerea ta e cea mai bună? Planul tău trebuie aplicat întocmai? Să deții controlul situației (personală sau profesională) este preocuparea ta majoră? Atunci ai nevoie să înveți că a fi detașat emoțional te scutește de aceste griji. Există soluții multiple, încă necunoscute, probabil mai bune decât cea pe care o susții tu cu tărie, nu-i așa?

Adu-ți aminte că oricât de mult se muncește la perfecționarea lumânării, rezultatul este doar o lumânare mai mare care arde un timp mai lung. Becul electric a fost inventat explorând soluții alternative de iluminare care mai apoi au evoluat. Fii o navă-far pentru copilul tău, care să îl aducă la liman și pe vremuri de furtună!

 

Arăți compasiune?

Să judeci pe cineva, pentru ceea ce a spus sau a reușit să facă, nu îl ajută să schimbe cu nimic situația. Compasiunea, evidențierea binelui, frumosului, în fiecare om și situație de viață, se învață prin imitație, nu-i așa?

Adu-ți aminte când ai judecat pe cineva ultima dată. Cum s-ar fi schimbat situația dacă exprimai compasiune?

Încurajează progresul, cu focus pe proces, nu pe rezultat, cât mai des! Poți începe cu încurajarea efortului depus pentru ungerea unei felii de pâine cu unt sau pentru sortarea pe culori a rufelor pentru spălat. Ca bunic, vei primi compasiunea nepoților tăi și pentru asta merită să investești de pe acum în modelarea părinților lor.

 

Reușești să fii umil?

Să fii orgolios nu cere mare efort. Te poți considera fie așa de sus că nimeni nu te poate ajunge, fie atât de jos încât nimeni nu te poate ajuta. Ambele variante sunt la fel de păguboase. Pe termen lung te țin la distanță, fie de cei care te-ar putea răni emoțional, fie de cei care te-ar putea ajuta. Ai putea ajunge precum copacul singuratic de pe stâncă. Înfruntă singur vijelia, seceta sau soarele arzător.

Dacă îți dorești pentru copilul tău să fie pregătit pentru a se descurca singur, ca adult, fii umil și arată-i, prin ceea ce faci, cum e viața de echipă: toți copacii sunt la fel de vulnerabili și utili indiferent dacă sunt palmieri sau brazi.

 

Iubești necondiționat?

Cum de „Te iubesc“ nu-i urmat de virgulă și „dar“?

Îți va spune chiar copilul tău…

Știi și tu, de pe vremea când erai doar un copil…”

 

Dna psiholog Gabriela Martin face parte din echipa de specialiști din Cluj-Napoca a Programului ”înCerc” de Prevenție a Diabetului Zaharat de Tip 2 și a Bolilor Civilizației.

Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății