Imaginează. Încearcă. Reușește.

1 August, 2019

Cum ne motivăm copiii să devină mai buni? Am stat de vorbă cu dna psiholog Gabriela Martin:

”Imaginează-ți cel mai grozav bărbat din lume. Nu te grăbi. Închide ochii pentru a nu fi deranjat, ca părinte, de părerile sau zgomotele celor din jurul tău.

Ai răbdare cu tine până când imaginea mintală prinde contur. S-ar putea să faci o combinație de caracteristici și să nu te oprești prea curând la ceva concret.

Apoi înmulțește cu 1.000.

Fă un efort și imaginează-ți că, ceea ce vezi acum, în minte, reprezintă doar 1% din cine este băiatul tău cu adevărat, odată ajuns la maturitate.

Repetă același procedeu pentru fiica ta. Imaginează-ți cea mai grozavă femeie din lume.

Înmulțește rezultatul cu 1.000.

Știind că ceea ce vezi acum, cu ochii minții, reprezintă doar 1% din cine este ea cu adevărat, nu ești curios să afli ceva despre celelalte 99 de procente?

Încearcă să împărtășești, pe rând, adecvat fiecărei etape de vârstă a copiilor tăi, emoții și experiențe trăite, și mai ales învățămintele cu care te-ai ales din întâmplări. Fără comentarii răutăcioase sau lăudăroase, doar cu bucuria de a împărtăși cu ei modul în care te-ai maturizat treptat. Cum ai învățat să te ridici după fiecare căzătură, iar acum mergi drept și chiar alergi.

Cum ți-ai pierdut toți dinții de lapte, fără niciun regret.

În felul acesta copilul tău nu se va mai strădui să (re)inventeze roata și va scrie istorie acolo unde tu încă nu ai ajuns.

 

Reușește, în timp ce îți clădești o carieră profesională, atingând ținte și urcând spre noile achiziții, să nu uiți cine ești tu cu adevărat. În timp ce te concentrezi pe scopuri exterioare, construiește-ți totodată o fundație puternică.

Hrănește-te și evoluează în plan personal.

Ascensiunea pe cel mai înalt munte al lumii începe în minte. Se pornește cu imaginarea celei mai frumoase și interesante experiențe. De cele mai multe ori realitatea reușitei depășește orice imaginație.

Încercările de a ajunge rapid, direct la 8848 de metri, cu elicopterul, pot produce amețeli și alte efecte nedorite. De aceea, alpiniștii escaladează Everestul la pas, după un antrenament fizic și psihic adecvat, făcut temeinic. Își acordă pauze de odihnă și aclimatizare, în care coboară câte un pic, înainte de o altă urcare. Ajung pe culme dozându-și efortul, pentru a avea resurse să se bucure din plin de reușită și împărtășesc împlinirile cu echipa.

Pe munte, precum în viață, nu se urcă niciodată singur iar adevărații lideri nu lasă pe nimeni în urmă.

Recompensa câștigată este proporțională cu efortul depus.

Adevăratul progres și împlinirile vor veni doar atunci când simți cu certitudine că ești în locul potrivit, la momentul potrivit.

Când știi cu siguranță cine ești și ți-ai dezvoltat puterea interioară, nu mai este nimic ce nu poți împlini.”

 

 

Citește și: Sunt diferit….dar mă bucur

 

Dna psiholog Gabriela Martin face parte din echipa de specialiști din Cluj-Napoca a Programului ”înCerc” de Prevenție a Diabetului Zaharat de Tip 2 și a Bolilor Civilizației.

Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății