Pentru un mic-dejun sănătos, nutriționistul Daniela Popa, membră a echipei de specialiști ”înCerc” din Ploiești, ne propune o rețetă simplă și delicioasă: pate de năut și ciuperci.
Năutul, cunoscut și ca fasole egipteană, este o sursă bună de vitamine, minerale, fibre și proteine, printre care amintim calciu, fier, magneziu, vitamina C, acid folic, beta-caroten sau vitamina K.
Ingredient alimentar ușor de digerat, ciupercile sunt sățioase și hrănitoare, iar printre cele mai populare la noi sunt Champignon, Pleurotus și hribii. Ciupercile conțin fibre, vitaminele din grupul B, fier, magneziu, potasiu și zinc.
Mic-dejun sănătos – Pate de năut și ciuperci
INGREDIENTE:
400 g năut uscat
o caserolă medie de ciuperci (400 g)
două cepe medii
ulei de măsline extravirgin
sare
pătrunjel
INSTRUCȚIUNI:
Năutul se spală apoi se lasă la hidratat timp de 12 ore, înainte de a fi pus la fiert. Pentru a fi fiert perfect, va avea nevoie de aproximativ 4 ore însă vom putea verifica dacă este gata cu ajutorul unei furculițe.
Între timp, ceapa se curăță, se toacă mărunt și se pune într-un wok cu puțin ulei. După 5 minute, vom adăuga ciupercile tăiate felii.
Când năutul este fiert, îl lăsăm să se răcească apoi, împreună cu ciupercile și ceapa, îl adăugăm în vasul robotului de bucătărie, împreună cu o lingură de ulei de măsline extravirgin. Pornim robotul pentru câteva minute apoi adăugăm sarea și pătrunjelul și mixăm din nou până când obținem o pastă fină.