Sănătate în bucate – pregătim în casă sau cumpărăm
20 October, 2021
Sănătate în bucate – pregătim în casă sau cumpărăm diverse preparate culinare?
În secolul vitezei, când timpul este limitat și avem de toate în magazine, mai are sens să preparăm dulcețuri, gemuri, zacuscă, condimente și multe altele acasă? Am stat de vorbă pe această temă cu specialiștii în nutriție ai Programului ”înCerc” și iată ce am aflat de la Teodora Necula.
Pentru a reduce numărul de alimente procesate pe care le consumăm în mod frecvent, este bine să alegem ca următoarele preparate culinare să fie gătite în casă de fiecare dată. Astfel, ne vom putea bucura de gustul lor deosebit, dar și de calitatea lor nutrițională superioară.
Sănătate în bucate – ce putem prepara mai des acasă?
Mix de condimente
Mixurile de condimente ambalate, disponibile pe rafturile tuturor magazinelor, sunt deseori preparate prin adăugarea unei cantități mari de sare, glutamat și conservanți. Ce înseamnă acest lucru? Că nu sunt tocmai sănătoase. Din acest motiv, este de preferat să experimentăm combinarea diverselor condimente, până când vom găsi o formulă preferată. Astfel, putem controla cantitatea de sodiu pe care o folosim și avem garanția că vom consuma doar ingrediente naturale, 100% sănătoase.
Supa de pui
Poate fi destul de tentant să cumpărăm supă de pui gata făcută sau să apelăm la formulele de preparare rapidă (cuburi de supă, plicuri de supă instant). Ce trebuie însă să facem înainte? Să citim ingredientele de pe ambalaj. Vom descoperi cantități foarte mari de sare, conservanți, potențiatori de aromă și îndulcitori artificiali.
Putem evita pericolele asociate cu consumul supelor procesate prin simpla înlocuire a lor cu variantele făcute în casă, mult mai sănătoase. Pur și simplu adăugăm într-o oală cu apă carne de pui, morcovi, ceapă, țelină, ierburi aromatice și un praf de sare și lăsăm totul la fiert timp de o oră. Rezultatul va fi întotdeauna mai satisfăcător.
Popcorn
Cui nu-i place popcornul de la sala de cinema sau cel ambalat și asezonat cu arome surprinzătoare? Știm că aceste variante pot fi atrăgătoare, însa nicidecum sănătoase. Aportul caloric al acestei gustări procesate este foarte mare, depășind uneori numărul de calorii al unei mese principale!
Sosul salsa
Sosul salsa, alături de ketchup, a devenit o garnitură populară pentru gustări și în România, însă poate fi un produs costisitor atunci când este achiziționat din supermarket. Ceea ce nu multă lume știe este că poate fi preparat foarte ușor acasă, din roșii coapte, usturoi și piper, asezonate cu suc de lămâie. Consumat proaspăt și fără sare adăugată, sosul salsa este un deliciu culinar lipsit de pericole pentru siluetă și sănătate.
Iaurt cu fructe
Iaurtul este o sursă excelentă de probiotice, bacteriile sănătoase care protejează sistemul digestiv și întăresc imunitatea organismului. Iaurtul cu fructe poate fi o gustare sănătoasă, dar doar dacă este preparat integral acasă. Cel achiziționat din supermarket este plin de chimicale, îndulcitori artificiali și calorii.
Pentru a face iaurt în casă, avem nevoie de lapte integral și o cantitate mică de iaurt bio cu probiotice. Adăugăm în laptele călduț o lingură sau două de iaurt gata preparat, amestecăm bine și turnăm compoziția în borcane. Acoperim apoi recipientele cu o pătură și, după 5-6 ore de fermentație, vom obține un iaurt delicios și natural. Îl putem folosi apoi ca atare sau cu fructe proaspete, tăiate mărunt și adăugate, pentru o gustare excelentă și sănătoasă.
Sperăm că v-am inspirat cu acest articol să încercați prepararea în casă a celor mai folosite preparate din bucătăria dumneavoastră. Vă garantăm că vor fi mai gustoase și mult mai sănătoase!
Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății