Cum organizăm meniul pentru sărbătorile de iarnă?
Se apropie sărbătorile de iarnă şi ne pregătim produsele tradiţionale ce se vor regăsi pe masă. Vom avea sarmale, friptură de porc și cârnați, prăjituri, cozonaci și ale mâncăruri cu miros de sărbătoare, dar avem nevoie și de salate fresh și deserturi fără zahăr, din care să putem mânca fără vină și cu bucurie.
Drept urmare, am rugat-o pe Teodora Necula, nutriționist ”înCerc” în echipa de specialiști din Ploiești, să ne inspire cu câteva idei despre cum este bine să ne organizăm meniul pentru zilele de sărbătoare – vă invităm să le descoperiți mai jos!
Alimentele consumate în exces de sărbători vă pot pune în pericol sănătatea, aşa că trebuie să fiţi atenţi la cât mâncaţi şi la combinațiile nepotrivite de produse. Restricția severă nu este o rezolvare în momentele în care ar trebui să ne ”răsfățăm”. Soluția, în schimb, este una simplă și la îndemână: să reușim să oprim acest festin, odată cu reluarea activităților cotidiene.
Crăciunul nu trebuie să reprezinte o perioadă de îngrășare, ci mai degrabă o perioadă de liniște și căldură sufletească. Dacă nu suntem atenţi la mărimea porţiilor, masa de Crăciun poate depăsi 3000 de calorii. De aceea, nu este greu ca după sărbători să constatăm că ne-am ȋngrăşat cu 3-4 kilograme.
O cantitate de 50g şoric conţine aproximativ 275 calorii, 50g slănină conţin aproximativ 350 calorii şi 50g jumări conţin aproximativ 400 calorii. O sarma din carne de porc cu greutatea de 50g conţine aproximativ 75 calorii.
Ingredientele care se găsesc ȋn mod tradiţional ȋn salata de beouf sunt diferite tipuri de carne, legume, castraveţi şi gogoşari muraţi și maioneză. Din punct de vedere caloric, pericolul este reprezentat de cantitatea de maioneză folosită. În medie, 100g maioneză conţin 700 calorii şi 75g lipide. O lingură de maioneză (echivalent a 15g) conţine în jur de 100 calorii. Asta înseamnă că o porţie de salată de beouf de 100g poate conţine 200 calorii şi 20g carbohidraţi. Ca și alternativă la maioneza tradiţională avem însă maioneza cu conţinut scăzut de calorii (light) care conţine cca 300 kcal la 100g produs.
Piftia este un aliment bogat ȋn proteine. 100g piftie de porc conţine ȋntre 150 şi 300 calorii, ȋn funcţie de conţinutul ȋn grăsime al cărnii. Dacă folosim carne mai slabă (pui sau curcan, o porție de 100g de piftie va conţine ȋntre 70 şi 130 calorii.
Dintre preparatele tradiționale, 100g de caltaboş are 300-350 cal, 100g de lebăr ȋntre 250 şi 350 kalorii, 100g tobă ȋntre 200 şi 350 calorii şi 100g cârnaţi de porc aproximativ 300 calorii, în timp ce o porție de 100g cozonac conţine, ȋn funcţie de compoziţie, ȋntre 350 şi 500 calorii.
Greşelile alimentare cele mai frecvente ţin de cantitatea şi calitatea produselor consumate în această perioadă, care contribuie la apariţia complicaţiilor digestive nedorite – greaţă, senzaţie de greutate în stomac, balonare şi uneori chiar vomă şi diaree. Suprasolicitarea tubului digestiv poate provoca de la o banală indigestie sau gastrită până la pancreatită acută.
Așa că principiile de bază după care ar trebui să ne ghidăm în organizarea meniului de sărbători sunt cumpătare și diversificare!
Sărbători cu bine tuturor!
Copyright @ 2022 Asociația Medicover|Termeni și condiții
Politică de confidențialitate | Politica fișiere cookies | ANPC