Mesele principale ale zilei – le respectăm ori „sărim” peste ele?
Uneori, ne lăsăm acaparați de rutină și ne cufundăm în sfera noastră de „normalitate”. Apoi ignorăm faptul că ritmul în care ne desfășurăm activitățile poate fi unul destul de alert. Cum arată conturul unui astfel de tablou? Ne începem dimineața pe fugă și uităm de micul dejun. Sperăm că vom lua o gustare în drum spre școală sau serviciu. Apoi, prânzul se transformă în cină, iar ultima masă ajunge să fie savurată aproape de miezul nopții.
Fiecare decizie presupune o serie de consecințe, iar acest fapt este bine cunoscut de toată lumea. Însă… cum stau lucrurile în cazul programului alimentar? Sunt mesele principale ale zilei esențiale sau reprezintă o alegere strict personală?
Deși fraza „Prima masă a zilei este cea mai importantă” poate părea un clișeu, adevărul este că aceasta chiar are un impact semnificativ asupra organismului.
În timpul nopții, cât tu te odihnești, corpul tău funcționează în continuare. Glicogenul, una din formele de stocare a energiei în organism, va fi folosit pentru buna funcționare a organelor pe parcursul nopții. Astfel, până în momentul trezirii, nivelul de glicogen a scăzut semnificativ. De aceea, încă de la primele ore, trebuie să îi oferi corpului doza de nutrienți de care are nevoie pentru a-și recăpăta vitalitatea. Astfel, vei reuși să îți stimulezi metabolismul să funcționeze eficient pe parcursul zilei, dar și să îți mărești capacitatea de concentrare.
Bineînțeles, hrana pe care alegi să o consumi contează. Cu toate că pare tentant să te bucuri de ciocolată de la prima oră, nu este o idee atât de bună. Recomandate sunt cerealele integrale, lactatele, fructele, dar și proteinele provenite din ouă sau oleaginoase.
Energia este o resursă epuizabilă, așa că nu ignora prânzul dacă îți dorești să fii cu adevărat activ și productiv. În caz contrar, vei avea destul de multe neplăceri. În scurt timp, vei resimți oboseală, dificultăți de concentrare, stări de nervozitate și agitație.
Ioana Mesea, nutriționist, membră a echipei de specialiști ai Programului ”înCerc” din Cluj-Napoca:
”Pe termen lung, un program dezorganizat de mese poate rezulta în carențe nutriționale sau chiar probleme mai serioase precum obezitate, diabet sau boli cardiovasculare.
Lista alimentelor pe care le poți savura este formată din: proteine cu valoare înaltă (precum carnea, peștele, lactatele sau legumionasele), legume și carbohidrați complecși din cereale integrale (pâine integrală, paste integrale, orez brun sau cartofi.”
Chiar dacă renunțarea la cină este o practică des întâlnită în ziua de azi (mai ales în rândul persoanelor ce doresc să scadă în greutate), efectele nu sunt dezirabile. Așa cum am amintit deja, corpul își păstrează activitatea și în timpul nopții. Ignorând ultima masă a zilei, nu faci decât să produci un dezechilibru interior.
Desigur, este important să nu mănânci la ore târzii, după care să te pui la somn. Ultima masă ar trebui să fie luată cu aproximativ 2-3 ore înainte de somn. De asemenea, încearcă să consumi produse mai ușoare, cu puține grăsimi și mai sărace în calorii. Câteva sugestii: pește sau fructe de mare, carne slabă, legume (salată, roșii, ardei etc.). Totodată, nu uita să găsești metode de preparare ce nu implică prăjitul sau uleiul în exces.
”Majoritatea persoanelor care vin în cabinet au un program dezordonat de mese. Însă, plecând val-vârtej dimineața de acasă, fără să luăm un mic-dejun, va rezulta într-un dezechilibru alimentar pe parcursul întregii zile: ce nu mâncăm de dimineață, recuperăm seara. Mâncarea trebuie privită precum un combustibil pentru ceea ce urmează să facem. De aceea, este înțelept să ne facem rezervele de dimineață pentru că vom merge la școală sau la muncă și ne vom pune creierul și corpul în funcțiune. Această energie se va epuiza până la prânz și este nevoie de o nouă alimentare cu combustibil ca să ne continuăm ziua eficient.
Seara va fi cea mai ușoară masă pentru că urmează să ne punem la somn și corpul, deși în continuă funcționare, este mult mai puțin activ decât pe parcursul zilei. O frază populară după care ne putem ghida pentru o alimentație echilibrată este: ”Dimineața să mănâncăm precum un rege, la prânz ca și un prinț iar la cină ca un cerșetor”, ne mai spune Ioana.
Alege un stil de viață echilibrat și bucură-te de beneficii! E cool să fii informat și să ai grijă de sănătatea ta!
Copyright @ 2022 Asociația Medicover|Termeni și condiții
Politică de confidențialitate | Politica fișiere cookies | ANPC