Care sunt beneficiile unui somn odihnitor

15 February, 2022

Care sunt beneficiile unui somn odihnitor?

Ne place să simțim că trăim! Tânjim după o viață cât mai activă. Timpul alocat sarcinilor de la serviciu sau școală și cel dedicat distracției ar trebui să se îmbine perfect. Însă adevărul este că realitatea diferă. Undeva se produce un dezechilibru, pe care nu îl conștientizăm sau pe care îl ignorăm dinadins.

Factorii sunt mulți și fiecare dintre noi îi cunoaște. Prelungim timpul petrecut la birou, dar nu spunem pass unei ieșiri cu prietenii mai târziu. Deși ceasul deșteptător e pregătit să sune la prima oră a dimineții, nu refuzăm o sesiune de vizionat videoclipuri pe rețelele de socializare în miez de noapte.

Ne privăm de orele de somn și uităm că exact ele sunt cele care oferă organismului energia de a face față stresului zilnic. Pentru că primul pas în adoptarea obiceiurilor sănătoase este reprezentat de conștientizare, vom afla împreună care sunt beneficiile unui somn odihnitor.

somn odihnitor

Îmbunătățește capacitățile de memorare și concentrare

De câte ori nu ți s-a întâmplat să îți amintești că ai ceva de făcut după ce ai dormit? Sau de câte ori nu ai reușit să rezolvi în scurt timp o problemă ce părea extrem de complexă înaintea orelor de odihnă? Aceste lucruri se datorează faptului că activitatea cognitivă este permanentă. Procesarea și consolidarea unor anumite experiențe au loc în timpul somnului.

Impactează pofta de mâncare

Dacă ai un program de repaus haotic și somnul nu îți este prieten bun, atunci probabil cunoști senzația de foame de dimineață și… de pe tot parcursul zilei. La acestea se adaugă și pofta de alimente grase sau bogate în carbohidrați. De ce se întâmplă toate acestea? Pentru că atunci când este obosit, corpul nu mai are capacitatea de a optimiza cantitățile de hormoni, iar apetitul devine o „victimă”.

Contribuie la prevenirea diabetului zaharat

Corpul uman este o „mașinărie” extrem de complexă, ce funcționează ca în cadrul unei curse permanente. Inclusiv noaptea, după cum am mai menționat, acesta lucrează. Dacă nu are destul timp pentru a-și îndeplini misiunile, va fi nevoit să se adapteze și să găsească alternative. Una dintre ele ar fi schimbarea modului în care produce glucoza, iar efectele nu sunt deloc neglijabile.

Influențează sănătatea sistemului cardiovascular

Un somn lung și odihnitor reprezintă un mare avantaj și pentru inima ta. În plus, ajută și la refacerea vaselor de sânge. Așadar, data viitoare când vrei să mergi la culcare în zorii zilei, amintește-ți câte boli poți ține la distanță dacă iei decizia corectă.

 

Nu uita că adoptarea unui program este o soluție salvatoare nu doar când vorbim de job sau studiu, dar și în cazul domitului. Minim 10 ore de somn pentru copii, 8 ore și jumătate pentru adolescenți și 7 ore pentru adulți pot impacta semnificativ existența fiecăruia!

 

 

Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății