Stil de viață sedentar – ce înseamnă și cum îl combatem?
Petrecem zeci de ore lucrând sau studiind în fața unui calculator. Resimțim oboseală sau dureri musculare și așteptăm cu nerăbdare un moment de răgaz, în care să ne putem relaxa. Când acesta sosește în sfârșit, ia forma unui film vizionat în pat, acompaniat de multe gustărele, ori a unei sesiuni de jocuri online. Cădem astfel pradă sedentarismului, ce a devenit, fără voia noastră, un stil de viață.
Deși această problemă este una populară în societate, încă există dificultăți în înțelegerea ei. Așadar, ce este de fapt sedentarismul? Cum îți poate afecta sănătatea? Și, cel mai important, ce trebuie să faci pentru a te feri de această boală a secolului 21?
Sedentarismul este reprezentat de lipsa activității fizice, la care se adaugă perioade îndelungate de ședere. Acesta impactează negativ modul de funcționare al organismului, fiind sprijin pentru dezvoltarea a numeroase complicații.
Cu ce riscuri vine la pachet o viață lipsită de mișcare?
Dureri musculare și de spate
Menținerea unei singure posturi corporale poate provoca numeroase neplăceri, mai ales dacă este una incomodă. Cei mai mulți oameni nu adoptă o poziție corectă la birou sau în fața computerului în general, fapt îngrijorător dacă ne raportăm la timpul petrecut în acest context. Reține că ecranul monitorului trebuie să fie plasat la o distanță de aproximativ un braț, iar partea de sus a monitorului trebuie să fie la nivelul frunții. De asemenea, tastatura și mouse-ul trebuie poziționate cât mai aproape de tine, astfel încât coatele să fie îndoite la 90 de grade.
Kilograme în plus
În absența sportului, grăsimile din alimente se vor depune mult mai rapid. Acest lucru se întâmplă deoarece corpul va dori să stocheze resursele energetice extrase din mâncare, iar pentru asta are nevoie de loc. Celulele adipoase reprezintă „casa perfectă”, ce pot ajunge să aibă, ca urmare a unui stil de viață sedentar, dimensiuni generoase.
Diabet zaharat
O greutate peste limita normală nu cauzează doar disconfort fizic. Acumularea excesivă a grăsimii în zona abdominală reduce sensibilitatea la insulină, iar situația se înrăutățește pe măsură ce anii trec. De ce? Pentru că pancreasul va secreta o cantitate mai mică de insulină, insuficientă pentru a-și atinge scopul, favorizând apariția diabetului zaharat de tip 2.
Boli cardiovasculare
În lista neplăcerilor cauzate de sedentarism sunt incluse și bolile cardiovasculare, alături de hipertensiune, rigidizarea arterelor sau tromboza profundă. Mai mult decât atât, ar trebui să ții cont de faptul că inima are de suferit, deoarece grăsimile din sânge nu mai sunt controlate.
Depinde doar de tine să ai un stil de viață activ
Dacă te-ai întrebat ce poți face pentru a sta la distanță de toate efectele nefaste pe care tocmai ți le-am prezentat, să știi că inițiativele sunt numeroase.
Încearcă să iei pauze dese și să te plimbi pe jos cât de mult poți. Poate suna clișeic, însă ai fi surprins să descoperi cât de multe beneficii îți aduce un power walk.
Nu sări peste mese și, foarte important, nu mânca în timp ce lucrezi, înveți sau urmărești materiale video. Aceste distrageri încurajează mâncatul inconștient, ce te determină să uiți când să te oprești.
Descoperă o pasiune ce implică multă mișcare. Zumba, gimnastica ritmică sau dansul sunt doar câteva opțiuni.
Deconectează-te de la mediul virtual oricând ai ocazia. Deși a devenit parte din existența noastră, online-ul ne face să ne ignorăm adesea propriile nevoi și dorințe.
Dacă timpul îți permite, fă-ți un program de antrenamente fizice. Poți opta pentru sală, înot sau chiar exerciții în propria locuință (asigură-te însă că le execuți corect și că nu te pui în pericol).
Ce este important să reținem: este mult mai bine să facem chiar și puțină mișcare, pentru început, decât să lipsească cu desăvârșire. Va fi doar primul pas! Apoi, în timp, vom putea crește frecvența, intensitatea și durata activității fizice și vom putea spune că am adoptat un nou obicei sănătos!
Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății