Copiii în bucătărie – „joaca” ce pune bazele unui stil de viață sănătos
20 May, 2022
Copiii în bucătărie – „joaca” ce pune bazele unui stil de viață sănătos
Una dintre cele mai fascinante superputeri ale copilăriei este reprezentată de transformarea responsabilităților în activități distractive. Cu ajutorul inocenței și creativității, cei mici pot, în doar câteva momente, să transforme orice sarcină plictisitoare într-una presărată cu zâmbete, râsete și multă voie bună.
Însă cum rămâne cu bucătăria? Sunteți de părere că aceasta ar trebui să rămână un spațiu al adulților? Dacă da, noi vă propunem să ne abatem de la regula proaspăt amintită o vreme și să ne bucurăm de toate beneficiile aferente.
Copiii vor avea curaj și deschidere să încerce noi alimente
Până la o anumită vârstă, lista alimentelor neplăcute este una destul de generoasă, în ciuda încercărilor părinților de a împiedica acest fenomen. De la culoare și miros, la formă sau gust, toate constituie motive extrem de serioase pentru a nu consuma un produs.
Situația se schimbă în mod miraculos atunci când copiii intră în bucătărie și li se atribuie titlul de „chef”. De ce? Pentru că e un joc de-a dreptul atractiv, ce presupune o condiție clară: fiecare ingredient trebuie gustat înainte ca magia gastronomică să aibă loc. Această metodă de responsabilizare nu implică mult efort, iar efectele sunt imediate.
Regulile de nutriție devin mult mai clare
Când micuții sunt implicați în mod direct în prepararea hranei (spălarea alimentelor, curățarea și tăierea lor, montarea felului de mâncare) își însușesc în mod simplificat regulile unei „farfurii sănătoase”.
Poate că nu este cel mai amuzant să reții că o masă echilibrată trebuie să conțină 50% legume, 25% carbohidrați complecși din cereale integrale sau leguminoase, 25% proteine de origine animală sau vegetală, alături de un pahar de apă, însă jocul este o alternativă dezirabilă. Puneți la dispoziția copiilor alimentele necesare și sprijiniți-i să își facă zi de zi un meniu sănătos!
Relația părinte-copil se consolidează
Un stil de viață sănătos presupune, desigur, o relație sănătoasă și armonioasă cu membrii familiei.
Gătitul împreună, cel puțin în weekend, facilitează o comunicare sinceră și liberă, în care o idee de cină poate pune bazele unui plan de viitor. Acordați timp nevoilor copiilor, chiar și celor nespuse, iar legătura dintre voi se va transforma într-una foarte strânsă.
Totodată, nu uitați că un factor important atunci când are loc această „joacă” este răbdarea. Treceți cu vederea stângăciile sau micile pagube care pot fi produse și încurajați inițiativele puștilor, indiferent cât de trăsnite ar putea părea.
Tu știai că…?
Studiile au indicat următorul fapt: în cazul copiilor care obișnuiesc să gătească alături de părinți, consumul de vegetale este semnificativ crescut (cu 76%) în comparație cu cel al copiilor care nu au acest obicei.
Acestea fiind spuse, mult spor la inventat rețete alături de pitici și distracție plăcută!
Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății