Sporturi din copilăria părinților pe care ar trebui să le încerce și copiii

8 June, 2023

Sporturi din copilăria părinților pe care ar trebui să le încerce și copiii

Pentru cei mici, jocurile reprezintă nu doar o metodă nostimă de petrecere a timpului, ci și un factor important pentru dezvoltarea fizică și emoțională.

Este clar că tehnologia și-a pus amprenta asupra conceptului de divertisment, devenit acum ceva ce în trecut ar fi fost greu de imaginat: niște animații frumos colorate, pline de farmec, ce rulează pe ecran.

Asta nu înseamnă însă că nu ne putem bucura de amintirea unor activități din trecut, pe care putem încerca să le adaptăm. Pentru cei curioși să afle cum se distrau părinții în copilărie, dar și pentru nostalgici, am pregătit o listă de jocuri care vor stârni hohote de râs și… stare de bine, jucate în prezent. Ce spuneți, le încercați și voi?

Sporturi din copilăria părinților

Rațele și vânătorii

Cu o gașcă de minimum cinci prieteni și o minge, distracția e garantată! Acest joc presupune ca două persoane să aibă rol de „vânători”, iar restul să fie „rațe”. Vânătorii vor arunca mingea de la unul la altul, încercând să nimerească în același timp cât mai multe rațe. Odată atinse, ele trebuie să părăsească terenul. Când a rămas un singur jucător ce nu a fost „vânat”, el trebuie să-și spună vârsta și să se ferească de minge de câte ori indică numărul anilor. Dacă reușește, aduce victoria echipei sale.

Această activitate este plină de dinamism, ceea ce face ca participanții să alerge în mod constant. Este o variantă amuzantă de a consuma energie și a arde calorii. În plus, sprijină dezvoltarea atenției, vigilența și spiritul de echipă.

Sporturi din copilăria părinților

Săritul corzii

Competițiile de sărit coarda aveau un nivel de popularitate de invidiat cu ani în urmă. Și pe bună dreptate! Pentru a le organiza aveai nevoie doar de un prieten care să ți se alăture, o coardă și… multă energie.

Printre beneficii se numără arderea caloriilor (până la 1.000 de calorii arse într-o oră), îmbunătățirea ritmului de respirație, dezvoltarea rezistenței, dar și obținerea unei poziții corporale corecte. Mai mult decât atât, întrucât concentrarea este împărțită între activitatea picioarelor (sărituri) și cea a mâinilor (învârtitul corzii), există un impact pozitiv notabil și când vine vorba de coordonare.

Ițele încâlcite

Mobilitatea trebuie în permanență antrenată! Din fericire, există soluții plăcute pentru asta, iar „Ițele încâlcite” se numără printre ele. Este necesar un număr minimum tot de cinci amici. Dintre aceștia, unul se îndepărtează de grup și închide ochii, în timp ce restul se țin de mână, formează un cerc, iar apoi se încălcesc cât mai bine posibil (trec unii pe sub alții, fac piruete, însă totul fără a da drumul mâinilor). Dacă persoana desemnată reușește să readucă grupul la forma inițială, câștigă runda.

Acest joc presupune numeroase mișcări de stretching, care îmbunătățesc semnificativ flexibilitatea copiilor. De asemenea, susține îndemânarea și gândirea logică, ce sunt indispensabile în activitățile zilnice.

Sporturi din copilăria părinților

Bătaia cu apă

Știm că până și jocurile pot fi obositoare, mai ales când temperaturile sunt ridicate. Așadar, dacă te întrebai cum poți să faci mișcare și să te răcorești simultan, bătaia cu apă e răspunsul!

Și nu, nu ai nevoie de pistoale cu apă sau alte dispozitive moderne. Sunt suficiente niște PET-uri în care să pui apă, pe care să le lași mai apoi la soare, pentru ca disconfortul termic să nu fie unul prea accentuat în momentul în care se dă startul „competiției”. Este o activitate care presupune viteză și gândire strategică. Altfel spus, trebuie să faci eforturi pentru a-ți uda prietenii și pentru a te feri de ei deopotrivă.

 

În final, trebuie să punctăm faptul că jocurile potențează sentimentele de relaxare și eliberare, ce sunt atât de importante pentru starea de bine generală. Așadar… distrează-te, joacă-te și simte-te minunat adoptând cele mai inedite idei, indiferent de vârstă! Nu uita că activitatea fizică și amuzamentul sunt destinate tuturor!

 

 

Citiți și:

Pentru mai multe detalii despre un stil de viață echilibrat, ne găsiți și aici.

Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății