Activitate fizică – ce e bine să știe adolescenții când merg la sală

21 April, 2023

Activitate fizică – ce trebuie să știe adolescenții când merg la sală

În perioada adolescenței, când corpul are parte de schimbări majore, mulți tineri aleg să își deschidă un abonament la sală pentru a se menține în formă și a deveni „cea mai bună versiune a lor”. Este însă esențial de punctat faptul că indiferent de scop, scădere în greutate sau adăugare de masă musculară, există câteva sfaturi pe care adolescenții ar trebui să le cunoască și să le pună în practică. Care sunt acestea? Să începem lista noastră cu faptul că…

activitate fizică

E necesară adoptarea unei diete echilibrate

Există multe păreri când vine vorba de alimentația celor care merg la sală. Unii oameni consideră, în mod eronat, că e în regulă să consume fast-food după antrenament, sau din contră, să refuze orice gură de mâncare de teama caloriilor. Adevărul e că extremele nu reprezintă o soluție dezirabilă.

Dieta trebuie îmbinată armonios cu activitatea fizică pentru obținerea rezultatelor vizate, întrucât efortul susținut necesită o bună sursă de energie. Așadar, tinerii trebuie sfătuiți să includă proteine și carbohidrați în meniul zilnic și să țină seama de proporțiile unei farfurii ideale. În acest fel își vor putea îmbunătăți performanța și vor scurta timpul de recuperare de după exerciții. Concluzionând, așa te poți antrena mai mult și mai bine.

activitate fizică

Atenție la executarea corectă a exercițiilor

Poate că pare simplu să faci mișcare, însă de multe ori chiar și cele mai comune exerciții pot prezenta dificultate. Tinerii trebuie să fie atenți la disconfortul resimțit și să nu ignore durerile apărute, deoarece ele sunt un semn că ceva este în neregulă cu postura (printre altele). Este de dorit să se apeleze la un antrenor, care să corecteze micile greșeli.

De asemenea, nu este recomandat să se înceapă direct cu exercițiile complicate sau cu greutățile. Când mergi la sală, ai nevoie de o încălzire prealabilă, care să-ți sprijine mobilitatea și să-ți ferească mușchii de întinderi sau de alte accidentări.

activitate fizică

Nu te poți lipsi de apă

Chiar dacă ești entuziasmat și preocupat de a face sport, trebuie să faci pauze ocazionale pentru a te hidrata. Este recomandat să consumi minim 0,5 litri la un antrenament.

Însă trebuie avut grijă și la modul în care bei apa! Nu trebuie să termini o sticlă odată, întrucât vei ajunge să te simți plin și obosit. Ai nevoie de momente de rehidratare mici și dese, de care să te bucuri înainte de a simți senzația pregnantă de sete. Tinerii trebuie să știe că pierd multă apă prin transpirație, iar aceasta trebuie înlocuită.

activitate fizică

Somnul dinaintea antrenamentului e esențial

Chiar dacă nu conștientizezi imediat urmările unor nopți pierdute, acestea își vor face curând apariția… mai ales în timpul antrenamentelor. Pentru a avea energie și a-ți menține concentrarea ai nevoie de minimum 7 ore de odihnă.

Recomandarea noastră? Creează-ți un program zilnic care să-ți permită să realizezi toate activitățile, inclusiv mersul la sală sau ieșitul cu prietenii, fără a sacrifica somnul. Nu te suprasolicita, deoarece efectele pe termen lung nu sunt deloc plăcute.

activitate fizică

Sportul ales trebuie să-ți facă plăcere

Dacă ai fost de mai multe ori la sală și nu te-ai simțit atras de niciun antrenament urmat, nu trebuie să te simți vinovat. Activitatea fizică ar trebui să fie o plăcere, așa că nu te forța să practici un sport care nu ți se potrivește. Poate nu ești făcut pentru alergarea pe bandă, ridicatul greutăților sau cardio, însă poate aerobicul este exact ceea ce căutai! Există o varietate mare de opțiuni. Trebuie doar să te încarci cu răbdare și să găsești activitatea fizică perfectă pentru tine.

 

Citiți și:

Pentru mai multe detalii despre un stil de viață echilibrat, ne găsiți și aici.

Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății