Care sunt riscurile supraexpunerii la soare

20 July, 2022

Riscurile supraexpunerii la soare – care sunt și cum le putem evita

Vara este, cu siguranță, anotimpul cel mai îndrăgit. Copiii sunt în vacanță, zilele sunt mai lungi și au timp îndelungat să se joace, iar adulții abia așteaptă perioada de concedii. Ce-i drept, statul afară în anotimpurile calde este benefic pentru organism: ajută la dezvoltarea sistemului imunitar, ne protejează sistemul cardiovascular și ne creează o stare de bine, însă riscurile sunt de asemenea prezente.

Ce anume trebuie să avem în vedere atunci când stăm în soare?

Soarele este esențial pentru organism pentru că, printre altele, contribuie la sintetizarea vitaminei D și la absorbția calciului și fosforului din alimente, la îmbunătățirea sistemului imunitar și combaterea stărilor depresive.

O expunere incorectă și excesivă la soare constituie însă factor de risc pentru organism: arsuri solare, insolație sau agravarea unor afecțiuni preexistente sunt doar câteva dintre acestea.

Riscurile supraexpunerii la soare

Ce se întâmplă când stăm prea mult la soare?

Orice activitate desfășurată în aer liber, indiferent că vorbim despre joacă, un meci de volei pe plajă sau plimbări îndelungate, presupune expunerea organismului la razele ultraviolete. De obicei, între orele 10 și 16, intensitatea radiațiilor ultraviolete este cea mai puternică, iar indicele UV, care urmărește exact această intensitate, este un instrument foarte folositor.

Principala consecință a expunerii prelungite la soare o constituie arsurile solare, cu apariția durerii, roșeții și tumefierii locale, iar cei mai expuși sunt cei cu pielea albă, pistruiată, însă la fel de expuși sunt și sugarii și copiii mici.

Dacă apar și simptome ca durere de cap, greață și vărsături, slăbiciune și oboseală, poate fi vorba de insolație și vă recomandăm să luați legătura cu un medic, de urgență.

Ce facem în caz de supraexpunere la soare?

În primul rând, plecăm din soare 🙂 și ne adăpostim la umbră, într-o încăpere mai răcoroasă, ventilată. Hidratarea este foarte importantă, așa că vă încurajăm să consumați multe lichide. Compresele reci sunt și ele de ajutor, în special în cazul arsurilor solare, dar atenție! Nu folosim gheață, ci doar apă rece!

Loțiunile cu efect de răcire sunt și ele de ajutor, datorită mentolului sau camforului pe care îl conțin, însă nu sunt recomandate a fi folosite în cazul copiilor fără acordul medicului.

Nu este recomandată folosirea cremelor și loțiunilor grase (vaselină, ulei pentru bebeluși) deoarece acestea acționează prin păstrarea căldurii la nivelul pielii.

Riscurile supraexpunerii la soare

Cum prevenim riscurile supraexpunerii la soare

Pentru a evita supraexpunerea la soare este recomandată evitarea oricăror activități în aer liber în orele cu indice UV ridicat. O pereche de ochelari de soare, o pălărie cu boruri largi și cremă cu factor de protecție solară cât mai ridicat sunt un ”must” în sezonul cald și nu ar trebui să ne lipsească. Hainele lejere, ușoare sunt și ele de preferat.

 

 

 

 

Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății