Cât de important este sfatul psihologului pentru copiii cu risc de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2
14 August, 2018
Cea de-a doua etapă a Programului ”înCerc” de Prevenție a Diabetului Zaharat și a Bolilor Civilizației cuprinde, după cum bine știți, 18 luni de consiliere și asistență gratuită. Copiii și familiile acestora, înscriși în program, beneficiază de sfaturile echipei de specialiști a Programului: medici generaliști, nutriționiști, specialiști în activitate fizică și psihologi.
În societatea noastră, la fel ca în multe altele, discuția cu un psiholog este subiect tabu sau este greșit înțeleasă, lucru care s-a putut observa de la primele întâlniri dintre psihologii Programului ”înCerc” și copiii participanți.
Psihologii Programului ”înCerc” nu fac psihoterapie
”La primele ședințe de consiliere cei mai mulți dintre copii au venit destul de rezervați, anxioși, cu postura corporală încordată. Neliniștea lor era amplificată de faptul că nu știau la ce să se aștepte odată intrați în cabinetul psihologului”, spune psiholog Mariea Aldea.
”Explicându-le rolul și activitatea psihologului în cadrul Programului ”înCerc” – și anume că nu facem psihoterapie, ci îi ajutăm, le acordăm suport, susținere, îi sprijinim și îi orientăm, pe ei și pe familiile lor în demersul pe care au ales să-l facă – copiii s-au declarat bucuroși să constate că specialiștii implicați în Program sunt, de fapt, prietenoși și interesați să-i ajute în adoptarea unui stil de viață mai sănătos”, continuă dna Aldea.
Ce avantaje are consilierea psihologică
Modul corect în care se stabilesc obiectivele, planul clar stabilit, discuții despre timpul și răbdarea necesare schimbării, implicarea, consecvența și sprijinul din partea familiei ori din partea specialiștilor au fost doar câteva subiecte atinse în cadrul ședințelor de consiliere psihologică.
”Observ cu mare satisfacție cât de deschiși și receptivi sunt copiii la sfaturile pe care le primesc, dar și la seriozitatea cu care abordează aceste întâlniri. Părinții, în marea lor majoritate, dau dovadă de responsabilitate și dăruire și nu puțini sunt aceia care declară că sunt dispuși să urmeze pașii necesari, alături de copiii lor, pentru a fi în primul rând un model pentru ei, dar și pentru propria sănătate”, completează psiholog Elena Ionescu.
”Să le cerem copiilor să vină primii cu ideile lor, cu soluțiile lor, pentru a le arăta că părerea lor e importantă pentru noi, că avem încredere în ei. Astfel îi vom ajuta să gândească liber, să fie creativi, să fie mai relaxați în obținerea succesului”, încheie dna Ionescu.
Programul ”înCerc” și-a dorit să aducă o schimbare în rândul generațiilor tinere, o schimbare care să pună bazele adulților sănătoși de mâine. Am observat cu mândrie că toți cei implicați în acest Program au înțeles menirea lui, ne susțin și ne sunt alături. Vă mulțumim!
Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății