Ce conține coșul sănătos de cumpărături toamna

21 September, 2021

Coșul sănătos de cumpărături toamna trebuie să aibă în vedere legumele și fructele pe care le găsim în piață sau la supermarket, însă este foarte important să folosim, la fel ca și în alte anotimpuri, produse locale, sezoniere.

Și pentru că este sezonul în care mamele și bunicile pregătesc gemuri, compoturi, dulcețuri, zacuscă și alte preparate pentru iarnă, nutriționistul Ioana Mesea, membră a echipei de specialiști ”înCerc” din Cluj-Napoca, ne vine în ajutor cu sugestii de fructe, legume și alte preparate care ar trebui să se regăsească în coșul săptămânal de cumpărături.

Exact cum ne schimbăm garderoba pentru sezonul rece, la fel trebuie să ne adaptăm și alimentația. Când vrem să mâncăm echilibrat, două dintre regulile de bază sunt: să consumăm alimente sezoniere și acestea să fie alimente care se găsesc în zona noastră geografică. Cantitatea de vitamine și minerale este maximă atunci când un fruct sau o legumă crește într-un ritm natural și sunt consumate când sunt culese coapte.

Coșul sănătos de cumpărături toamna

Fiindcă ne aflăm în cel mai îmbelșugat anotimp, iată care sunt alimentele sezoniere pe care ar trebui să le consumăm în această toamnă:

  • Legume: morcovi, dovleac, ceapă, varză, dovlecel, roșii, ardei, vânătă
  • Cerealiere și legume bogate în amidon: cartofi, porumb, fasole, pâine integrală
  • Fructe: pere, mere, struguri, prune, mure
  • Fructe oleaginoase: nuci, alune de pădure, semințe de dovleac
  • Lactate: lapte, iaurt, lapte bătut, sana, brânză, unt
  • Carne, ouă și pește: ouă, carne de pasăre, carne roșie (porc, vită sau vânat), păstrăv

 

Dacă avem ingredientele pregătite și ideile culinare vor veni! Prin ochii nutriționistului, meniul unei zile echilibrate de toamnă ar arăta așa:

  • Mic dejun: Salată de vinete alături de brânză telemea, roșii și pâine integrală
  • Gustare de la școală: Sandwich cu unt, șuncă și ardei roșu, un măr
  • Prânz: Ciorbă de toamnă cu legume rădăcinoase, păstrăv cu mămăliguță
  • Gustare de după masă: Dovleac la cuptor cu miere și scorțișoară
  • Cină: Pulpă dezosată de pui cu garnitură de legume la cuptor

 

Sperăm că v-am fost de ajutor cu sfaturile și ideile oferite și sperăm că, la următoarea planificare a meniului săptămânal, le veți pune în aplicare!

Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății