Cum ne organizăm lista de cumpărături pentru coșul sănătos de toamnă

5 October, 2021

Coșul sănătos de toamnă: ce înseamnă și cum îl organizăm? Am întrebat specialiștii în nutriție ai Programului ”înCerc” și iată ce am aflat de la Teodora Necula, nutriționist ”înCerc” din Ploiești.

Cum facem lista de cumpărături?

Cea mai simpă metodă? Împărțim lucrurile de care avem nevoie în categorii:

  1. produse alimentare care se deteriorează rapid 
  2. produse alimentare cu termen de valabilitate lung.

Apoi, în fiecare categorie, notăm produsele de bază pe care știm că familia noastră le consumă de obicei. Astfel ne vom asigura că nu uităm nimic din ceea ce avem nevoie. De exemplu, dacă în cursul săptămânii ne-a rămas ton, însă am uitat să notăm, când îl vom vedea în listă, cu siguranță ne vom aminti.

Înainte de a merge la cumpărături, este util să schițăm un meniu săptămânal. Apoi, să verificăm în cămară și în frigider pentru a verifica ce produse avem deja în casă (dar și termenul de valabilitate!). Dacă nu știm încă ce vrem să gătim, important este să avem în casă alimentele de bază. Cu ele vom putea pregăti ușor diverse feluri de mâncare pe placul familiei.

Ce ar trebui să conțină lista de cumpărături pentru coșul sănătos de toamnă?

  • Alimente pe care este recomandat să le achiziționăm de minim 2 ori pe săptămână: fructe, legume, pâine, leguminoase.
  • Alimente pe care le putem cumpăra o dată pe săptămână: carne, ouă, lactate, brânzeturi, pește, paste, cereale, fulgi.
  • Alimente pe care le putem lua o dată pe lună : conserve de sticlă, făină, semințe, nuci, condimente, ulei, oțet, apă, dulciuri.

Idei de produse de pus pe lista de cumpărături

Legume: roșii, castraveți, ardei, salată, spanac, conopidă, broccoli, ceapă (verde sau uscată), usturoi (verde sau uscat), dovlecel, cartofi, morcovi, sfeclă, țelină (rădăcină sau apio), mazăre, varză, vinete, ciuperci, ghimbir, măsline.

Fructe: mere, banane, portocale, pere, fructe de pădure, căpșune, struguri, lămâi, grapefruit, kiwi, mango, struguri, avocado, piersici, nectarine, ananas, rodie, caise, prune, pepene.

Leguminoase: fasole (verde sau uscată), linte (verde, roșie, galbenă sau neagră), năut, mazăre

Verdețuri: pătrunjel, mărar, leuștean, cimbru, busuioc, rozmarin, oregano, mentă etc.

Făinoase: făină (integrală, de secară, de ovăz etc.), pâine integrală, tărâțe, mălai, cous-cous, paste integrale, tăiței, mei, quinoa, orez, fulgi de cereale

Lactate și ouă: lapte sau lapte vegetal, brânză de capră, telemea, brânză proaspătă, cottage, ricotta, mozzarella, parmezan, iaurt, smântână, unt, ouă.

Carne : pui de țară sau organic, curcan fără piele, pește somon, cod, păstrăv, biban, doradă, ton, fructe de mare, ficăței de pui.

Zahăr: de cocos, din mesteacăn finlandez, sirop agave, arțar.

Mezeluri : mușchi din curcan, prosciutto.

Ulei, sosuri, condimente: sos de roșii, ulei de floarea soarelui, măsline sau cocos, oțet, sare, piper, chilli, scorțișoară, cacao, vanilie.

Nuci, semințe, fructe uscate: nuci, alune, migdale, alune de pădure, arahide, fistic, caju, semințe de dovleac, semințe de floarea-soarelui, semințe de in, semințe de susan, fructe uscate.

Dulciuri:alegem pe cele favorite, dar avem grijă să le consumăm în cantități moderate. În același timp, ne orientăm către cele mai sănătoase: ciocolata neagră cu peste 70% cacao, biscuiți din grâu integral, fără zahăr etc.

 

Sperăm că vă vor fi de folos sfaturile nutriționiștilor ”înCerc” și că, la următoarele cumpărături, le veți pune și voi în aplicare!

Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății