Ce facem atunci când stăm acasa? Mișcare!

30 March, 2020

Sfaturile specialiștilor – de vorbă cu Florina Vasiliu, specialist activitate fizică ”înCerc”

Florina Vasiliu, specialist activitate fizică ”înCerc”: ”Efortul fizic este unul din mijloacele prin care ne menținem sănătatea la orice vârstă.”

În această perioadă, când cu toții trebuie să stăm acasă și să ne protejăm pe noi și pe cei dragi, nu trebuie să neglijăm mișcarea fizică. Chiar dacă redusă, activitatea fizică regulată ne ajută să ne păstrăm optimismul, să ne menținem tonusul și rutina zilnică.

De la exerciții de stretching și până la exerciții aerobe-anaerobe, este foarte important ca, cel puțin de 3 ori pe săptămână, să includem în activitatea zilnică exercițiile fizice. Exercițiile fizice pe care le efectuăm acasă, în această perioadă, le putem organiza astfel:

 1. Pentru exercițiile de stretching
  1. Menținem poziția respectivă timp de 10 secunde și facem 10 repetări pentru fiecare membru sau 20 de repetări atunci când este vorba despre o zonă a corpului (de ex. trunchi)
 2. Pentru exercițiile aerobe – exercițiile se desfășoară pe timp
  1. 30 de secunde intensiv, cu pauză de 10 secunde, repetăm de 3 ori
  2. Între exerciții, se recomandă pauză de un minut
 3. Pentru exercițiile anaerobe – se crește numărul de repetări săptămânal
  1. Începem cu câte 2 serii a câte 15 repetări, cu pauză de 20-30 de secunde între serii

Ce înseamnă efort aerob?

Efortul aerob este acel tip de efort în care se folosește oxigen din afara organismului, fără a fi afectate rezervele proprii. În timpul efortului, în special la persoanele neantrenate, modificările la nivelul ritmului cardiac sunt foarte mari. Efectul principal al acestui tip de efort este oxigenarea celulelor, în special a celor din zonele periferice, și îmbunătățirea sistemului cardiovascular.

Ce înseamnă efort anaerob?

Efortul anaerob consumă, în principal, rezervele de oxigen ale organismului și se desfășoară la o intensitate mare pentru un timp relativ scurt. Unul dintre beneficiile principale ale acestui tip de efort este creșterea masei musculare.

Pentru a vă fi mai ușor, mai jos aveți un video în care dra Florina Vasiliu ne exemplifică exercițiile fizice sugerate:

 

Vă așteptăm să lucrăm împreună!

 

 

Florina Vasiliu, specialist în educație fizică ”înCerc”, face parte din echipa de specialiști din Cluj-Napoca a Programului.

Pentru mai multe informații despre un stil de viață sănătos și echilibrat, vă invităm să accesați secțiunea Articole specialiști de pe www.in-cerc.ro.

Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății