Ce înseamnă Diabet Zaharat de Tip 2?

25 February, 2019

 

 

Ce înseamnă Diabet Zaharat de Tip 2? Cu răspunsuri ne ajută dna dr. Monica Pintican, medic specialist Pediatrie, care ne oferă câteva informații esențiale pe care trebuie să le știm despre un astfel de diagnostic, în cele ce urmează:

”Diabetul zaharat de tip 2 apare în momentul în care organismul devine rezistent la acțiunea insulinei (hormonul secretat de pancreas, cu rolul de a menține glicemia în limite normale) sau în situația în care pancreasul nu mai poate produce cantitatea necesară de insulină pentru a controla valorile glicemiei.

Diabetul Zaharat de tip 2 este o boală incurabilă progresivă, dar care poate fi ținută sub control prin adoptarea unei alimentații sănătoase, activitate fizică zilnic și, implicit, reducerea greutății.

Cunoscut ca fiind o boală a adultului, diagnosticul de Diabet Zaharat de tip 2 a constatat, în ultimii ani, o creștere considerabilă a numărului de cazuri în rândul copiilor supraponderali sau obezi.

Diabetul Zaharat de tip 2 cu debut la vârsta copilăriei poate determina apariția complicațiilor cronice degenerative cum sunt: ateroscleroza, afecțiuni renale (nefropatia) cu evoluție până la insuficiență renală cronică, afectarea vederii (retinopatie) până la orbire, afectarea nervilor periferici (neuropatie) care se manifestă prin amorțeală sau scăderea forței musculare în teritoriul afectat.

Monica Pintican

Factorii care cresc riscul de Diabet Zaharat de tip 2 sunt: obezitatea (deși poate apărea și la persoanele cu greutate normală), copii ai căror părinți au fost diagnosticați cu Diabet Zaharat de tip 2, indicele de masă corporală mai mare de percentila 85, hipertensiunea arterială, dislipidemia, pubertatea precoce.

Diabetul zaharat de tip 2 evoluează de obicei lent, fără simptome evidente.

Diagnosticul se stabilește pe baza valorilor crescute ale glicemiei determinate ocazional (valori a jeun>126mg/dl) sau pe baza testului de toleranță la glucoză (valori ale glicemiei la 2 ore mai mari de 200mg/dl).

Prevenția Diabetului Zaharat de tip 2 presupune menținerea unei greutăți în limite normale, prin modificarea obiceiurilor alimentare (alimentele trebuie să fie variate și să furnizeze un necesar caloric corespunzător vârstei) și activitate fizică zilnică (înot, mers pe bicicletă, alergat).

Modificarea stilului de viață este mult mai ușor de realizat în perioada copilăriei față de etapa de adult.

Implicarea întregii familii în procesul de modificare a stilului de viață crește considerabil șansa de reușită, fiind foarte importantă conștientizarea riscurilor și a faptului că aceste schimbări trebuie să fie permanente.”

 

Dna dr. Monica Pintican face parte din echipa de specialiști din Cluj-Napoca a Programului ”înCerc” de Prevenție a Diabetului Zaharat de Tip 2 și a Bolilor Civilizației.

Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății