Ce trebuie să știm despre Diabetul Zaharat de Tip 2

8 February, 2019

Am stat de vorba cu dl dr. Silvian Cioată, medic primar Medicină Generală despre ce trebuie să știm, ca părinți, despre Diabetul Zaharat de Tip 2 și cum se poate depista acest diagnostic:

”Diabetul zaharat de tip 2 este caracterizat de creșterea nivelului de glucoză în sânge și se manifestă prin apetit crescut, senzație de sete, eliminarea unei cantități crescute de urină și senzație de oboseală.

Dacă în trecut era o boală a vârstei adulte, în ultimii ani este depistat la vârste tot mai fragede, din cauza alimentației dezechilibrate și excesive și a sedentarismului. De asemenea, se asociază frecvent cu excesul de greutate corporală.

Dl. dr. Silvian Cioată despre diabetul zaharat de tip 2

Diagnosticul de Diabet Zaharat de Tip 2 se bazează pe determinarea de glucoză în sânge prin analize de laborator. Adițional, se poate determina hemoglobina glicată (care oferă media nivelurilor de glucoză din ultimele 3 luni) și nivelul de insulină în sânge (hormonul secretat de pancreas care stimulează pătrunderea glucozei în celule și metabolizarea acesteia).

În Diabetul Zaharat de Tip 2 nivelul de insulină este normal sau chiar crescut din cauza rezistenței celulelor la insulină, lucru care determină o secreție crescută a acesteia la nivelul pancreasului.

Pentru depistarea pre-diabetului (etapa premergătoare declanșării diabetului) se face testul de toleranță la glucoză, prin care se determină glucoza pe nemâncate și după administrarea orală de glucoză. Testul de toleranță la glucoză este mai relevant atunci când, în paralel cu detemrinarea glucozei, se măsoară și cantitatea de insulină.

Tratamentul Diabetului Zaharat de Tip 2 presupune, în primul rând, schimbarea stilului de viață, scăderea în greutate și medicamentele antidiabetice prescrise de diabetolog.”

 

Dl. Dr. Silvian Cioată face parte din echipa de specialiști din Ploiești a Programului ”înCerc” de Prevenție a Diabetului Zaharat de Tip 2 și a Bolilor Civilizației și consiliază copiii și familiile acestora înscriși în Program încă din 2018.

 

Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății