Construiești o relație armonioasă cu copilul tău?

9 May, 2019

Gabriela Martin, psiholog, ne explică de ce este important să stabilim o relație sănătoasă, armonioasă și echilibrată în familie.

Relațiile în care ne aflăm, începând cu cele familiale (copil-părinte, frați/surori, soți, rude), cele de prietenie, vecinătate cât și relațiile de muncă (colegi, angajat-angajator) sunt armonioase pentru că am depus eforturi pentru a le construi și, mai ales, pentru a le menține funcționale. Identificăm cu ușurință, cu toții, elementele pe care le au în comun relațiile armonioase, atât cele personale cât și cele care se desfășoară în mediul profesional.

Relația este un proces continuu, la care dezvoltarea este dată de munca depusă. Nu există relații gata confecționate pe care le primim în dar sau moștenire. Chiar și un contract de căsătorie este doar un moment de la care începe construcția unei relații, a unei familii.

Copiii se vor armoniza și ei cu regulile scrise sau nescrise, acțiunile și atitudinile părinților, atunci când aceștia sunt conștienți și responsabili pentru calitatea relațiilor lor. Aceeași armonizare se petrece și atunci când părinții aruncă vina unii pe alții sau își ridică copiii pe un piedestal, numindu-i uneori prințese sau prinți. Chiar și pe tabla de șah, pentru câștigarea partidei, sunt implicate toate piesele, într-o strategie unitară.

Totul este posibil (în ambele sensuri) funcție de finalitatea propusă. E posibil ca exemplul dat de părinți să fie urmat de copii și, la fel de posibil, este ca modelul de comportament parental să fie îmbunătățit de copii.

Gabriela Martin, psiholog

Dacă ne dorim ca, la vârsta adultă, copilul să devină explorator, e nevoie să facă explorări împreună cu părinții care îl și încurajează să își depășească limitele. Dacă ne dorim, ca părinți, să devină femei înțelepte și afectuoase, fetele vor avea nevoie de relații care să le încurajeze exprimarea funcțională a afecțiunii.

Experiențele de învățare e nevoie să fie diferențiate după gen: fetele și băieții au nevoie de activități de învățare diferite (fetele sunt încurajate să coopereze iar băieții au nevoie să fie competitivi între ei).

Steve Biddulph, laureatul din anul 2000 al premiului Australian Father of the Year, în cartea sa depre  Cum să ne creștem băieții explică pe larg de ce sunt băieții diferiți și cum să-i ajutăm să devină bărbați fericiți și echilibrați (Biddulph, Cum să ne creștem băieții, 2015).

Același autor diferențiază modalitățile prin care să ne ajutăm fiicele să devină femei înțelepte, afectuoase și puternice (Biddulph, Cum să ne creștem fetele, 2015).

O relație armonioasă se aliniază scopului, misiunii în viață. O relație autentică nu trebuie să intre în contradicție cu principiile noastre de viață.

O relație autentică aduce echilibru în toate aspectele vieții, întărind relațiile cu restul lumii, la un nivel superior. Iubirea necondiționată pentru cei cu care intrăm în contact direct fie persoane, natură sau noi înșine, este o consecință a armoniei relațiilor noastre.

Distanța dintre oameni și durata timpului petrecut împreună nu afectează conexiunea dintre persoanele aflate într-o relație autentică. Acele așteptări care ne-ar aduce și posibile frustrări ar diminua potentialul real al unei relații.

Deci, dacă nu imi plac alegerile făcute, atunci fac alte alegeri! Așteptările să primesc după cum merit aduc tristețe, depresie, egoism. Verifică periodic ceea ce te deranjează: acolo e nevoie de mai mult efort creator.

În relațiile de lungă durată iertarea este foarte importantă. Atunci când reușesc să nu dau vina pe ceilalți pentru ceea ce mi se întâmplă (fără să dau locul de control altora), îmi iau responsabilitatea schimbării, iertând.

Dacă ți-au rănit trecutul, nu lăsa să îți rănească viitorul!

Relațiile ne ajută să ne schimbăm. Conexiunea dintre două persoane este Inspirație și Motivație pentru schimbare care se transformă deseori în ajutor reciproc în schimbare, pentru stimularea creșterii.

Un diamant are nevoie de un alt diamant pentru a fi șlefuit!

Intrăm în relații cu persoane pentru a ne dezvolta, a ne schimba în cea mai bună versiune a noastră, ca să fim puternici și curajoși pentru a fi noi înșine, autentici.

Obiectivele specifice ale schimbării dau calitatea și valoarea relației, vieții noastre prezente.

Adulții care și-au construit, încă de copiii, relații armonioase, vor avea răbdare, cu ei înșiși și cu cei din jur: contactul fizic este efectul și nu cauza într-o relație autentică.

 

Bibliografie:

  • Biddulph, S. (2015). Cum să ne creștem băieții. Preluat de pe http://www.humanitas.ro/humanitas/cum-să-ne-creștem-băieții-1.
  • Biddulph, S. (2015). Cum să ne creștem fetele. Preluat de pe http://www.humanitas.ro/humanitas/cum-să-ne-creștem-fetele-1.

 

 

Citește și: Ce trebuie să știm despre stima de sine

 

Dna psiholog Gabriela Martin face parte din echipa de specialiști din Cluj-Napoca a Programului ”înCerc” de Prevenție a Diabetului Zaharat de Tip 2 și a Bolilor Civilizației.

Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății