Cu ce putem înlocui zahărul rafinat în alimentația zilnică

21 June, 2022

Zahăr rafinat – cu ce îl putem înlocui în alimentația zilnică

Cu toții iubim câte un dulce din când în când, dar trebuie să fim conștienți de efectele negative ale zahărului. De fapt, ce este zahărul de care trebuie să ne ferim?

Zahărul este un nume universal folosit pentru carbohidrații sau zaharurile cu gust dulce. Acestea se găsesc în natură sau le “construim” în fabrici. Există multe tipuri de zahăr, dar cel mai comun este zahăr rafinat de masă: cristale albe formate din două zaharuri simple, glucoză și fructoză. Acesta se obține cel mai comun din sfecla de zahăr sau trestia de zahăr.

Organismul nostru procesează zahărul în același fel, indiferent de sursa de proveniență: natural sau artificial. Zaharurile naturale sunt cele care se găsesc în mod normal în diferite alimente, iar cele artificiale sunt cele adăugate diferitelor alimente – de către noi sau de către producători. Diferența majoră dintre cele două tipuri o fac substanțele nutritive care se găsesc în mod normal în fructe și legume.

Ispitele ”dulci” sunt multe, e adevărat, dar știai că poți înlocui zahărul rafinat cu ceva mai puțin dăunător sănătății? Îți prezentăm mai jos câteva alternative pe care să le poți integra în rutina ta.

zahăr rafinat

  1. Mierea

Mierea este în topul înlocuitorilor dulci când vine vorba de alternative ale zahărului. Cu proprietăți antibacteriene, bogată în nutrienți și vitamine, mierea este obținută direct din nectarul florilor. Nu are nevoie de procesare tehnică și este o alternativă ușoară în prepararea mâncării. Este des utilizată în combinație cu ceaiuri, lapte sau sucuri, nefiind totuși indicată la prepararea prăjiturilor. În condiții termice ridicate ea devine toxică și își pierde din proprietăți. Un alt pont: este un aliment care nu are termen de valabilitate.

zahăr rafinat

  1. Siropul de agave

Siropul de agave are o putere de îndulcire mai mare decât a zahărului, dar un indice glicemic mic datorat conținutului ridicat de fructoză. Sursă moderată de vitamina C și vitamine din grupul B, siropul de agave poate fi o alternativă de luat în calcul a zahărului rafinat.

zahar rafinat

  1. Stevia

Compușii chimici care se găsesc în frunzele de stevie sunt de 250-300 de ori mai dulci decât zahărul rafinat. Poate singurul îndulcitor natural, stevia nu are calorii, este 100% naturală și este recomandată diabeticilor, pentru că înlocuiește cu succes zahărul.

  1. Melasa

Melasa este un sirop care se obține în urma procesării trestiei de zahăr. Bogată în fier, potasiu, calciu, magneziu și antioxidanți, melasa ajută la îmbunătățirea sănătății oaselor, funcționarea sistemului nervos, dar și la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, datorită indicelui glicemic mic.

  1. Siropul de arțar

Spre deosebire de zahăr și de alți îndulcitori rafinați, siropul de arțar vine la pachet cu nutrienți importanți: calciu, potasiu, fier, zinc, dar și peste 24 de antioxidanți. Folosit în cantități moderate, are o mulțime de beneficii pentru sănătate: are acțiune antiinflamatoare, întărește sistemul imunitar, menține inima sănătoasă și reduce stresul oxidativ.

 

Zahărul rafinat este recunoscut pentru efectele sale negative asupra sănătății, iar consumul exagerat de zahăr rafinat duce la acumularea de kilograme în plus, fluctuații ale indicelui glicemic, dar și la apariția cariilor dentare. Însă ce înseamnă ”prea mult zahăr”?

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca zaharurile adăugate să nu depășească 10% din aportul total de alimente într-o zi. Ideal, să fie sub 5%. În această categorie nu intră însă și fructele întregi. Deși conțin fructoză, un zahăr simplu, prin conținutul lor de fibre și apă nu au același efect ca și atunci când consumăm zahăr. În plus, au și vitaminele și mineralele de care avem nevoie.  De aceea, 1-2 porții de fructe pe zi sunt chiar recomandate.

Dacă însă nu puteți consuma anumite preparate în lipsa zahărului, sfatul nostru este să încercați alternative mai puțin nocive ale acestuia, ținând cont de beneficiile pe care acestea vi le oferă.

 

Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății