Cum evităm kilogramele în plus în perioada #stamacasa

25 March, 2020

Sfaturile specialiștilor – de vorbă cu Laura Fluture, nutriționist ”înCerc”

Laura Fluture, nutriționist ”înCerc”, ne vine în ajutor cu sfaturi despre cum trebuie să ne comportăm, din punct de vedere nutrițional, în această perioadă în care suntem nevoiți să stăm mai mult în casă.

Pentru această perioadă trebuie să luăm în calcul două aspecte:

  • activitatea fizică este mult diminuată de statul în casă și absența deplasărilor
  • starea de stres generată de contextul Coronavirus poate predispune la creșterea secreției cortizolului în organism.

Emoțiile negative, în cele mai multe cazuri, vor fi compensate prin consumul de dulcuri, forma cea mai la îndemână de “adormire” a acestor emoții. Prezența cortizolului mărit duce în final la variații anormale de insulină și glicemie care vor avea ca rezultat depuneri de grăsime în zona abdominală și nu numai.

 

Laura Fluture, nutriționist ”înCerc”

 

Ținând cont de cele spuse mai sus, recomand:

Consumati mai putine alimente decat de obicei.

Reducerea porțiilor la o masă este esențială pentru a evita îngrășarea.

Nu cedați tentațiilor de a ronțăi mereu câte ceva sau de a mânca dulce

Timpul petrecut în fața televizorului, urmărind filmele preferate, implică de cele mai multe ori și consumul unei pungi de floricele, semințe, cipsuri, napolitane, biscuiți. Toate acestea au un aport caloric substanțial și pot duce la îngrășare.

Consumați alimente care întăresc sistemul imunitar: usturoi, cimbru, ceapă, legume verzi, alimente murate sau fermentate, ghimbir

Usturoiul, cimbrul, ceapa conțin antibiotic natural, legumele verzi conțin antioxidanți, vitamine și minerale iar alimentele murate sau fermentate (ca de exemplu varza murată sau murăturile, borșul) au un efect probiotic benefic pentru micro-organismele din flora intestinală. Ceaiul sau limonada cu ghimbir are proprietăți antibacteriene.

Consumați fructe bogate în vitamina C și antioxidanți

Se recomandă consumul de citrice (lămâie, portocală, kiwi), afine, cătină sau alte fructe de pădure datorită proprietăților lor antivirale și antibacteriene binecunoscute, proprietăți care sunt date de vitamina C și antioxidanții prezenți în aceste fructe. Fructele vor fi mâncate în prima parte a zilei pentru a nu favoriza îngrășarea și în masă/gustare individuală, fără a fi combinate cu alte alimente, pentru o digestie corectă.

Consumați alimente bogate în iod

Alimentele bogate în iod (peștele și fructele de mare, fasolea neagră, nucile) ajută la o bună funcționare a tiroidei care asigură echilibrul hormonal de care avem nevoie și acesta, mai departe, sistemul imunitar.

 

 

 

Laura Fluture, nutriționist ”înCerc”, face parte din echipa de specialiști din Ploiești a Programului.

Întreaga echipă a specialiștilor ”înCerc” este alături de copiii și familiile înscrise în Program cu sfaturi și sugestii pentru un stil de viață sănătos și echilibrat. Pentru mai multe informații, vă invităm să accesați secțiunea Articole specialiști de pe www.in-cerc.ro.

Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății