Cum găsim resurse în perioade de criză

19 March, 2020

Sfaturile specialiștilor ”înCerc” – de vorbă cu psihologul Dana Tudose

Pentru că putem vorbi de o perioadă în care lucrurile obișnuite nu mai sunt așa cum le știam, este important ca în familie, părinții să găsească soluții de gestionare a emoțiilor negative manifestate de copii – anxietate, stres, furie, frustare.

Este importantă găsirea acelor strategii prin care să transmită copiilor lor suportul și încrederea. Unul din acele momente în care e nevoie să fie o echipă este ceva nou dar, împreună vor reuși să găsească soluții.

Ce ar ajuta?

Sfaturile specialiștilor ”înCerc” - de vorbă cu psihologul Dana Tudose

Consecvența și perseverența în urmărirea obiectivelor personale

Să ne aducem aminte de planurile de viitor, în acest fel vulnerabilitatea prezentului devine mai fragilă.

Să nu uităm să facem pași mici spre obiectivele noastre sau să ne păstrăm în minte, mereu, proiectele.

Organizarea

Organizarea ne poate ajuta să simțim controlul și eficiența personală, esențiale pentru un echilibru emoțional. Organizarea zilei în așa fel încât să existe timp alocat pentru diverse activități – timp cu familia, timp personal, timp pentru realizarea sarcinilor, în conformitate cu responsabilitățile fiecărui membru.

Autocunoașterea

Este o perioadă în care părinții au oportunitatea de a descoperi calități pe care copiii lor le dezvoltă – unii răbdarea, alții empatia, perseverența, creativitatea. Dacă valorificăm bine această perioadă, putem avea șansa să ieșim din ea cu o altă viziune despre noi și despre ceilalți, o altfel de perspectivă, mult mai bună.

Emoțiile pozitive

Vibrați pozitiv alături de copiii dumneavoastră și cultivați emoții pozitive. Arătați-le copiilor cum să găsească bucuria în lucruri mărunte: un copac înflorit – a venit totuși primăvara – ceaiul pe care îl savurați împreună, un documentar/film vizionat cu toată familia. O ștafetă în pasul piticului printre jaloane improvizate, în livingul casei – sportul/mișcarea aduce o stare de bine de care avem nevoie.

Nu în ultimul rând, vorbiți-le copiilor de bucuria dumneavoastră de a fi din nou copii, așa cum poate nu v-ați mai simțit demult.

 

În Programul “înCerc” am întâlnit familii cu motivație și voință, bine consolidate, așa că suntem siguri că ne vom reîntâlni mai bogați în autocunoaștere și experiențe.

Vă așteptăm cu nerăbdare să reveniți.

 

Psihologul Dana Tudose face parte din echipa de specialiști a Programului ”înCerc” din Ploiești.

Pentru sfaturi și idei pentru această perioadă, echipa de specialiști a Programului ”înCerc” vă este alături. Mai multe informații găsiți în secțiunea Articole specialiști de pe www.in-cerc.ro.

Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății