Cum ne protejăm corpul de frig – și de ce este important s-o facem

30 November, 2022

Cum ne protejăm corpul de frig – și de ce este important s-o facem

Temperaturile exterioare scad din ce în ce mai mult, iar data din calendar ne indică un singur lucru – se apropie iarna, cu vreme rece, frig și, sperăm noi, cu zăpadă. 🙂

Cum ne protejăm de efectele frigului asupra organismului, dar mai ales la nivelul extremităților, de ce să ținem cont când ieșim afară la temperaturi scăzute, sunt câteva din informațiile pe care vă invităm să le descoperiți mai jos.

Alegem îmbrăcăminte și încălțăminte adecvate

Inconsecvența gradelor din termometre (dimineața și seara mai frig, peste zi mai cald) și vremea schimbătoare din ultimii ani, cu episoade prelungite de temperaturi peste normalul perioadei, urmate de scăderi bruște, ne pot afecta sănătatea fără să ne dăm seama. Iată de ce este necesar să ne echipăm corespunzător atunci când ieșim afară. Hainele groase, dar suficient de largi păstrează o bună circulație a sângelui; la acestea, trebuie asortată încălțăminte corespunzătoare. Când gradele scăzute persistă vreme îndelungată, ba chiar ajung la valori cu minus, toate zonele corpului trebuie să fie acoperite cât se poate de bine pentru a evita degerăturile.

Încă de toamna târziu, pe cel mic este recomandat să-l obișnuiți să poarte căciulă cu care să-și acopere capul, iar odată cu începutul iernii – mănuși, fular sau eșarfă. Specialiștii spun că 40-50% din căldura corpului se pierde doar prin faptul că nu ne acoperim bine capul și mâinile.

cum ne protejăm corpul de frig

Folosim produse care mențin PH-ul pielii 

Din cauza gradelor scăzute, pielea poate avea de suferit, devenind uscată, roșie, cu crăpături și foarte deshidratată. Frigul poate conduce chiar și la degerături –  pielea devine lipsită de sensibilitate și cu modificări la nivelul culorii. Când zonele cele mai expuse (fața, urechile, nasul, mâinile și picioarele) ajung să fie afectate de temperaturile reci, pielea poate deveni roșie și apar senzații de arsură și furnicături.

Pentru a proteja pielea de frig, se pot aplica creme care conțin vitamina A, C și E sau chiar au la bază ulei care să regenereze țesuturile și să îngrijească pielea.

Ne hidratăm corespunzător

Fluidele au un rol foarte important în sezonul rece. Ele mențin corpul hidratat, asigură buna funcționare a inimii și rinichilor, precum și menținerea articulațiilor și mușchilor într-o stare echilibrată.

Băuturile preferate de către cei mici, în sezonul rece, sunt laptele cald cu cacao sau ceaiul, alături de care puteți servi biscuiți preparați în casă. Merg și ca gustare la școală, și după ore. Extrem de important: nu uitați de apă, căci în sezonul rece deshidratarea este mult mai greu de observat.

cum ne protejăm corpul de frig

Avem o alimentație corectă

La fel ca în cazul hidratării, alimentația este un factor cheie pentru combaterea frigului. Nutrienții mențin sistemul imunitar puternic și oferă energie pentru o temperatură a corpului normală. Este recomandat să se opteze pentru mese bogate în vitamine și minerale, iar legumele proaspete sunt cea mai bună alegere.

Nici preparatele calde nu ies din peisaj: băuturile calde și mesele hrănitoare, dar sănătoase, sunt cu adevărat o sursă vitală de energie.

Practicăm exerciții fizice pentru un sistem imunitar funcțional

Sportul este o activitate care menține corpul, circulația sângelui și creierul într-o stare prosperă. În zilele reci, activitatea fizică nu mai este o rutină, iar practicarea sportului devine mai dificilă pentru că afară vremea nu pare să mai permită acest lucru.

Vă recomandăm să profitați la maximum chiar și de mersul pe jos ori de o plimbare alertă prin parc, căci exercițiul fizic ajută la producerea endorfinei, pentru o stare mai bună a întregului organism.

 

Citiți și:

Pentru mai multe detalii despre un stil de viață echilibrat, ne găsiți și aici.

Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății