Cum organizăm meniul pentru sărbătorile de iarnă

23 November, 2021

Cum organizăm meniul pentru sărbătorile de iarnă?

Se apropie sărbătorile de iarnă şi ne pregătim produsele tradiţionale ce se vor regăsi pe masă. Vom avea sarmale, friptură de porc și cârnați, prăjituri, cozonaci și ale mâncăruri cu miros de sărbătoare, dar avem nevoie și de salate fresh și deserturi fără zahăr, din care să putem mânca fără vină și cu bucurie.

Drept urmare, am rugat-o pe Teodora Necula, nutriționist ”înCerc” în echipa de specialiști din Ploiești, să ne inspire cu câteva idei despre cum este bine să ne organizăm meniul pentru zilele de sărbătoare – vă invităm să le descoperiți mai jos!

Alimentele consumate în exces de sărbători vă pot pune în pericol sănătatea, aşa că trebuie să fiţi atenţi la cât mâncaţi şi la combinațiile nepotrivite de produse. Restricția severă nu este o rezolvare în momentele în care ar trebui să ne ”răsfățăm”. Soluția, în schimb, este una simplă și la îndemână: să reușim să oprim acest festin, odată cu reluarea activităților cotidiene.

Cum organizăm meniul pentru sărbătorile de iarnă

Iată câteva principii care pot să ne ajute în menținerea greutății în perioada sărbătorilor de iarnă:

  • Menținerea unui orar de mese regulat (pe cât posibil), cu o singură gustare sau fără gustări. Încercați să mâncați cât mai puțin și cât mai „light” seara și lăsați mâncărurile tradiționale „grele” pentru masa de dimineață și de prânz.
  • Aveți grijă la mărimea porțiilor. Mâncați în cantități mici, mestecați încet și ascultați-vă corpul. Pentru majoritatea oamenilor, mesele de sărbători înseamnă răsfăț culinar și multă indulgență în ceea ce privește alimentația. Nu uitați însă că organismul vostru știe cel mai bine când v-ați săturat și care este limita.
  • Umpleți farfuria cu alimente bune” – cât mai multe legume și cât mai multe verdețuri! În acest fel, evitați să consumați în exces alimente bogate în calorii.
  • Porționați dinainte gustările tentante și nu mâncați direct de pe platouri pentru a putea ține o „evidență” a alimentelor consumate. Folosiți farfurii mici, iar astfel vă veți „păcăli” creierul și ochii, cantitatea din farfurie devenind una suficientă.
  • ncați încet și savurați bucatele! De multe ori mâncăm repede și nu ne bucurăm de ceea ce avem în farfurie. Corpul uman funcționează în următorul fel: după ce a primit suficientă energie, este secretată leptina, hormonul care transmite creierului senzația de sațietate. Mâncând repede, creierul nu va primi semnalul la timp și, astfel, vă veți supraalimenta. Acest semnal se transmite după circa 15-20 minute. Așteptați acest semnal!
  • Zahărul – la capitolul acesta ne referim în principal la deserturi. Cu siguranță, veți fi atrași de multe prăjituri, dar încercați să găsiți alternative sau soluții cât mai bune, fără zahăr.
  • Mâncați atunci când simțiți senzația de foame și nu mâncați doar fiindcă vă e poftă! Astfel îi acordați și organismului o pauză de respiro.

Crăciunul nu trebuie să reprezinte o perioadă de îngrășare, ci mai degrabă o perioadă de liniște și căldură sufletească. Dacă nu suntem atenţi la mărimea porţiilor, masa de Crăciun poate depăsi 3000 de calorii. De aceea, nu este greu ca după sărbători să constatăm că ne-am ȋngrăşat cu 3-4 kilograme.

Cum organizăm meniul pentru sărbătorile de iarnă

Câte calorii au preparatele tradiționale?

O cantitate de 50g şoric conţine aproximativ 275 calorii, 50g slănină conţin aproximativ 350 calorii şi 50g jumări conţin aproximativ 400 calorii. O sarma din carne de porc cu greutatea de 50g conţine aproximativ 75 calorii.

Ingredientele care se găsesc ȋn mod tradiţional ȋn salata de beouf sunt diferite tipuri de carne, legume, castraveţi şi gogoşari muraţi și maioneză. Din punct de vedere caloric, pericolul este reprezentat de cantitatea de maioneză folosită. În medie, 100g maioneză conţin 700 calorii şi 75g lipide. O lingură de maioneză (echivalent a 15g) conţine în jur de 100 calorii. Asta înseamnă că o porţie de salată de beouf de 100g poate conţine 200 calorii şi 20g carbohidraţi. Ca și alternativă la maioneza tradiţională avem însă maioneza cu conţinut scăzut de calorii (light) care conţine cca 300 kcal la 100g produs.

Piftia este un aliment bogat ȋn proteine. 100g piftie de porc conţine ȋntre 150 şi 300 calorii, ȋn funcţie de conţinutul ȋn grăsime al cărnii. Dacă folosim carne mai slabă (pui sau curcan, o porție de 100g de piftie va conţine ȋntre 70 şi 130 calorii.

Dintre preparatele tradiționale, 100g de caltaboş are 300-350 cal, 100g de lebăr ȋntre 250 şi 350 kalorii, 100g tobă ȋntre 200 şi 350 calorii şi 100g cârnaţi de porc aproximativ 300 calorii, în timp ce o porție de 100g cozonac conţine, ȋn funcţie de compoziţie, ȋntre 350 şi 500 calorii.

Să ținem minte!

Greşelile alimentare cele mai frecvente ţin de cantitatea şi calitatea produselor consumate în această perioadă, care contribuie la apariţia complicaţiilor digestive nedorite –  greaţă, senzaţie de greutate în stomac, balonare şi uneori chiar vomă şi diaree. Suprasolicitarea tubului digestiv poate provoca de la o banală indigestie sau gastrită până la pancreatită acută.

Așa că principiile de bază după care ar trebui să ne ghidăm în organizarea meniului de sărbători sunt cumpătare și diversificare!

Sărbători cu bine tuturor!

 

 

Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății