Cum petrecem timp împreună, în familie, toamna aceasta

7 October, 2022

Timp împreună în familie – activități de toamnă pentru cei mici și cei mari

Toamna s-a instalat deja ca la ea acasă. Cei mici sunt într-o rutină școlară, însă activitățile în familie nu trebuie să fie date la o parte. Vă propunem câteva modalități de a petrece timp împreună în familie, atât în aer liber, cât și în confortul propriului cămin.

Jocurile copilăriei, reinterpretate inedit

Toamna le oferă noi oportunități celor mici de a-și pune imaginația la treabă. Cum anume? Prin activități care implică mișcare, dar… altfel. Strânsul castanelor, ghindelor, frunzelor și colecția de bostănei pot fi interesante pentru copii, mai ales dacă se desfășoară sub numele de „Vânătoarea de castane”. Relaxante și educative, aceste activități se bazează pe disciplină, lucru în echipă, creativitate, abilități de gândire, la care se adaugă mult entuziasm. Cu cele strânse în timpul jocului se poate decora casa în tematica sezonului, mai ales prin sculptatul dovlecilor. De asemenea, se pot realiza mici creații (tablouri cu frunze, coliere din castane și brățări din ghinde).

În plus, una dintre bucuriile copilăriei este aruncatul pe covorul din frunze. Deși se obișnuiește ca frunzele să fie strânse și duse la compostat, copiii pot găsi momente de joacă în orice situație, nu-i așa?!

timp împreună în fmailie

Bucătăritul – activitatea de familie nr. 1

Lucrul în echipă se învață prima dată acasă, în familie. Unii dezvoltă această abilitate prin activități dinamice, jocuri de rol, realizarea de proiecte, iar alții prin… bucătărie. O salată de fructe are un gust aparte, mai ales dacă este realizată cu ajutorul celui mic. Iscusința, abilitățile de organizare și îndemânare, precum și comunicarea se practică foarte bine în momentul în care se pregătesc rețete delicioase. Fie că bunica are nevoie de ajutor la plăcinte, ori mama face o nouă rețetă, un ajutor nu e niciodată în plus. Gătitul în familie crește gradul de fericire și relaxare și în viața celor mici.

Picnicuri de toamnă

Picnicul de vară se poate face și toamna. În grădină, dacă locuiți la casă, sau în living, sub un cort improvizat, veți avea muuulte povești de ascultat. Relaxarea și crearea unor noi momente în familie au un impact enorm asupra stării de bine a celui mic, dar și a întregii familii. Nu uitați: valorile sunt transmise și menținute „la cald” mai ales dacă sunt demonstrate de cei mai mari, iar apropierea dintre membrii familiei poate crește prin diversitatea activităților petrecute împreună.

timp împreună în familie

Ateliere și explorare prin natură

Toamna, viețuitoarele din jurul nostru încep a se pregăti de sezonul rece. Noi le putem ajuta construind căsuțe din lemn pentru păsări ori veverițe, mai ales dacă locuim la casă. După ce s-a ales modelul, coloratul căsuței va fi o activitate distractivă.

Să nu uităm și de alte activități de explorare ale mediului înconjurător – o plimbare cu barca pe lac, în pădure sau în parc are multiple beneficii. Pe lângă faptul că faceți mișcare, sistemul imunitar are de câștigat și puteți organiza “o lecție deschisă” despre ceea ce se întâmplă în mediul înconjurător la acel moment.

Activități de weekend

Petrecerile în pijamale sau serile de karaoke pot deveni tradiție și în familia dvs. După o săptămână lungă de școală, cel mic sigur are nevoie de astfel de stimuli pozitivi. Partea interesantă o fac serile de karaoke sau vizionat filme/desene, ce pot reprezenta “borne educative” și lecții de “așa da, așa nu”.

 

Evident, activitățile de familie asigură nu doar petrecerea unui timp de calitate alături de cei dragi, ci și realizarea de activități interactive, cu multiple beneficii la nivel psihic și fizic. Vă veți relaxa, dar veți contribui și la menținerea în formă a condiției fizice.

 

Citiți și:

Pentru mai multe detalii despre un stil de viață echilibrat, ne găsiți și aici.

Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății