Cuvintele, un altfel de ajutor în nutriție

15 May, 2020

Cuvintele, un altfel de ajutor în nutriție

Nutrițonistul Laura Fluture ne explică ce înseamnă să mănânci sănătos: să alegi alimentele potrivite și să iei deciziile corecte legate de ce, cât și când mănânci, totul pentru a-ți îmbunătăți sau menține sănătatea.

Comportamentul alimentar, știm deja, este influențat de emoții: tuturor ni se întâmplă ca, din diferite motive, să nu putem mânca suficient, organizat ori să mâncăm mai mult decât de obicei. Toate aceste variații apar în cazul nostru, al tuturor, dar nu trebuie să devină o obișnuință.

Laura Fluture

Din păcate, obișnuim să ne referim la procesul de slăbire folosind cuvinte inhibitoare precum ”pierdere”, ”abținere”, ”restricție” (de ex. ”nu am voie să mănânc”), cuvinte care cresc gradul de frustrare și, în final, demotivează.

Pentru a reduce rezistența organismului la schimbările aduse de procesul de slăbire, trebuie să fim atenți la cuvintele pe care le folosim legate de acest subiect și să încercăm să le alegem pe cele care ajută și ne susțin acțiunile.

Câteva exemple:

  • ”pierd în greutate” poate deveni ”mă îndrept către o siluetă normală”
  • ”nu mai mănânc” poate deveni ”încep să mă hrănesc cu (…)”
  • ”țin cură de slăbire” poate deveni ”consum nutrienții necesari corpului meu”
  • ”trebuie să slăbesc” poate deveni ”îmi doresc să am un corp sănătos”

Influența alimentației asupra sănătății nu mai este un mister. În linii mari, cu toții știm că ”suntem ceea ce mâncăm” și cunoaștem caracteristicile unei alimentații sănătoase. Cu toate astea, avem în continuare dezechilibre nutriționale.

Atunci când suntem pregătiți să facem o schimbare, nu trebuie să folosim termeni cu conotații negative pentru a descrie acea schimbare. În final, vom avea doar beneficii dacă gândim pozitiv, ne exprimăm în termeni pozitivi și acționăm apoi în consecință!

 

 

 

Pentru informații despre un stil de viață sănătos și echilibrat, vă invităm să accesați secțiunea Articole specialiști de pe www.in-cerc.ro.

Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății