Hidratarea corectă, indiferent de anotimp, este foarte importantă pentru un organism sănătos și un stil de viață echilibrat. Nutiționistul Roxana Călescu ne-a povestit în câteva cuvinte ce anume trebuie să facem și ce fel de rețete să alegem atunci când vine vorba de hidratare:
”Hidratarea este unul dintre cele mai importante aspecte referitoare la activitatea normală a organismului uman. Funcțiile vitale sunt direct dependente de apă, ea fiind o componentă prezentă în sânge, creier, inimă, plămâni, piele, mușchi, rinichi și oase.
Cantitatea de apă pe care trebuie să o cunsumăm zilnic variază de la persoană la persoană, copiii între 11 și 18 ani având nevoie de 40-50 ml/kg corp/zi.
Ca și modalități de hidratare zilnică, amintim următoarele:
apa plată – este bine să consumăm aproximativ 2 litri/zi. Apa minerală rehidratează insă, fiind acidulată, nu se recomandă a fi consumată zilnic și nu în cantitate mare (maxim 250ml/zi)
laptele și iaurtul – cantitatea recomandată pentru consum zilnic este de 200ml și este indicat a se consuma în caz de deshidratare și expunere la activitate fizică
suc 100% de fructe – este important să alegem sucurile care nu sunt făcute din amestec de fructe, cu pulpă de fruct și fără adaos de zahăr (măr, portocală, ananas, rodie, aloe vera)
fresh sau limonadă – pentru a avea un mai mare control asupra conținutului sucului, putem prepara acasă fresh-uri din fructe folosind portocale, lămâi, lime, grapefruit. Atenție însă, smoothie-urile au un conținut mai ridicat de zaharuri și un conținut mai redus de apă, fiind considerate gustări.
ceai – are valoare hidratantă și multiple alte beneficii pentru organism. Pentru hidratare se recomandă ceaiuri vrac, cu conținut redus de cofeină, cum ar fi: mentă, tei, roiniță, rooibos, mușețel, busuioc.
compot din fructe – consumul de compoturi, o altă modalitate la îndemână pentru hidratare, trebuie limitat la 200ml de 1-2 ori pe săptămână
supele – în perioada de iarnă sunt o alternativă ideală, fiind consumate calde și conținând multiple vitamine și minerale”
Dna nutriționist Roxana Călescu ne-a oferit și câteva exemple de rețete pentru hidratare, rapide și ușor de preparat, pentru a ne veni în ajutor – vă invităm să le descoperiți în cele ce urmează:
Limonadă – o lămâie stoarsă, 250ml apă, o jumătate de linguriță de miere
Apă cu castraveți și mentă – 3 bucăți castraveți tăiați rondele, 5 fire de mentă verde, 250ml apă
Apă cu piure de fructe – 3 linguri piure de fructe de pădure, caise, piersici, kiwi, pepene roșu, 1 litru apă, 5 cuburi de gheață
Fresh – o portocală+un grapefruit, 2 portocale+o jumătate de lămâie, 2 portocale+un lime, 3 mandarine+un lime
Compoturi – 200ml compot de mere, 200ml compot de prune, 200ml compot de vișine/cireșe/struguri
Smoothie din legume – un ardei gras+2 roșii+100ml apă, un castravete+un avocado+100ml apă, 2 roșii+un morcov+100ml apă
Ceaiuri – o linguriță ceai vrac de mentă, tei, roiniță, rooibos, mușețel, busuioc+250ml apă caldă+o jumătate de linguriță de miere+o felie de lămâie
De asemenea, dna nutriționist ne propune și câteva variante de supe cremă pe care vă invităm să le descoperiți mai jos:
Este de folos să aveți în geantă/ghiozdan câte o sticluță de 500ml de apă când plecați de acasă
Atunci când efectuați diverse activități fizice, este important să aveți o sursă de hidratare în apropiere
Dna nutriționist Roxana Călescu face parte din echipa de specialiști din Ploiești a Programului ”înCerc” de Prevenție a Diabetului Zaharat de Tip 2 și a Bolilor Civilizației și consiliază copiii și familiile acestora înscriși în Program încă din 2018.
Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății