De ce este importantă hidratarea?

13 February, 2019

Hidratarea corectă, indiferent de anotimp, este foarte importantă pentru un organism sănătos și un stil de viață echilibrat. Nutiționistul Roxana Călescu ne-a povestit în câteva cuvinte ce anume trebuie să facem și ce fel de rețete să alegem atunci când vine vorba de hidratare:

”Hidratarea este unul dintre cele mai importante aspecte referitoare la activitatea normală a organismului uman. Funcțiile vitale sunt direct dependente de apă, ea fiind o componentă prezentă în sânge, creier, inimă, plămâni, piele, mușchi, rinichi și oase.

Cantitatea de apă pe care trebuie să o cunsumăm zilnic variază de la persoană la persoană, copiii între 11 și 18 ani având nevoie de 40-50 ml/kg corp/zi.

Hidratarea

Ca și modalități de hidratare zilnică, amintim următoarele:

  • apa plată – este bine să consumăm aproximativ 2 litri/zi. Apa minerală rehidratează insă, fiind acidulată, nu se recomandă a fi consumată zilnic și nu în cantitate mare (maxim 250ml/zi)
  • laptele și iaurtul – cantitatea recomandată pentru consum zilnic este de 200ml și este indicat a se consuma în caz de deshidratare și expunere la activitate fizică
  • suc 100% de fructe – este important să alegem sucurile care nu sunt făcute din amestec de fructe, cu pulpă de fruct și fără adaos de zahăr (măr, portocală, ananas, rodie, aloe vera)
  • fresh sau limonadă – pentru a avea un mai mare control asupra conținutului sucului, putem prepara acasă fresh-uri din fructe folosind portocale, lămâi, lime, grapefruit. Atenție însă, smoothie-urile au un conținut mai ridicat de zaharuri și un conținut mai redus de apă, fiind considerate gustări.
  • ceai – are valoare hidratantă și multiple alte beneficii pentru organism. Pentru hidratare se recomandă ceaiuri vrac, cu conținut redus de cofeină, cum ar fi: mentă, tei, roiniță, rooibos, mușețel, busuioc.
  • compot din fructe – consumul de compoturi, o altă modalitate la îndemână pentru hidratare, trebuie limitat la 200ml de 1-2 ori pe săptămână
  • supele – în perioada de iarnă sunt o alternativă ideală, fiind consumate calde și conținând multiple vitamine și minerale”

 

Dna nutriționist Roxana Călescu ne-a oferit și câteva exemple de rețete pentru hidratare, rapide și ușor de preparat, pentru a ne veni în ajutor – vă invităm să le descoperiți în cele ce urmează:

  1. Limonadă – o lămâie stoarsă, 250ml apă, o jumătate de linguriță de miere
  2. Apă cu castraveți și mentă – 3 bucăți castraveți tăiați rondele, 5 fire de mentă verde, 250ml apă
  3. Apă cu piure de fructe – 3 linguri piure de fructe de pădure, caise, piersici, kiwi, pepene roșu, 1 litru apă, 5 cuburi de gheață
  4. Fresh – o portocală+un grapefruit, 2 portocale+o jumătate de lămâie, 2 portocale+un lime, 3 mandarine+un lime
  5. Compoturi – 200ml compot de mere, 200ml compot de prune, 200ml compot de vișine/cireșe/struguri
  6. Smoothie din legume – un ardei gras+2 roșii+100ml apă, un castravete+un avocado+100ml apă, 2 roșii+un morcov+100ml apă
  7. Ceaiuri – o linguriță ceai vrac de mentă, tei, roiniță, rooibos, mușețel, busuioc+250ml apă caldă+o jumătate de linguriță de miere+o felie de lămâie

De asemenea, dna nutriționist ne propune și câteva variante de supe cremă pe care vă invităm să le descoperiți mai jos:

 

Recomandări:

  • Nu ignorați sau uitați a vă hidrata
  • Este de folos să aveți în geantă/ghiozdan câte o sticluță de 500ml de apă când plecați de acasă
  • Atunci când efectuați diverse activități fizice, este important să aveți o sursă de hidratare în apropiere

 

Dna nutriționist Roxana Călescu face parte din echipa de specialiști din Ploiești a Programului ”înCerc” de Prevenție a Diabetului Zaharat de Tip 2 și a Bolilor Civilizației și consiliază copiii și familiile acestora înscriși în Program încă din 2018.

 

Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății