Despre proiectul ”Nutriție pentru SuperEroi” – interviu cu George Istrate, Director General Asociația Medicover

5 May, 2023

Proiectul ”Nutriție pentru SuperEroi”: „Prevenția este cheia pe care o putem folosi pentru binele comun”

 

Problemele de greutate sunt din ce în ce mai întâlnite în ziua de astăzi. În 2020, Federația Mondială a Obezității estima că în țara noastră, în lipsa unor măsuri drastice de prevenție și tratament, în doar 10 ani aproape 500.000 de copii vor suferi de obezitate. Asociația Medicover a tras un semnal de alarmă asupra riscurilor aduse de suprapondere și obezitate, mai ales la cei mici, prin intermediul Programului „înCerc” de prevenție a diabetului zaharat de tip 2, iar acum aduce în atenție o altă inițiativă inedită, dedicată elevilor claselor a IV-a din Ploiești și Cluj-Napoca. George Istrate, Directorul General al Asociației, a acceptat să ne povestească despre proiectul „Nutriție pentru SuperEroi”, subliniind totodată nevoia educației nutriționale în școli.

Programul „înCerc” și-a mărit segmentul beneficiarilor, iar în aceeași perioadă (sfârșitul anului 2022) echipa a început și desfășurarea atelierelor „Nutriție pentru SuperEroi”. Ce motivează necesitatea demarării acestor proiecte în paralel?

„înCerc” a fost cel care a deschis drumul pentru proiectul „Nutriție pentru SuperEroi”. De-a lungul anilor în care ne-am întâlnit la fiecare sfârșit de săptămână cu participanții Programului, ne-am dat seama că există în rândul elevilor nevoia reală de informare privind alimentația sănătoasă și echilibrată. Curricula școlară nu include mereu astfel de lecții de bază. De aceea, un proiect care să vină în întâmpinarea copiilor, să le explice pe înțelesul lor ce presupune o bună alimentație, este mai mult decât important. În timpul celor două lecții de nutriție ce se desfășoară în fiecare clasă, cei mici au posibilitatea să descopere într-un mediu interactiv cum arată o farfurie sănătoasă, care alimente îi ajută să se dezvolte armonios și cum le pot combina astfel încât să fie în beneficiul lor.

Din experiența de până acum, care este categoria de vârstă cea mai vulnerabilă în fața problemelor de greutate? Cât de complicat este să schimbați stilul de viață (al copilului și întregii familii deopotrivă)?

Vulnerabilitate în fața problemelor de greutate există în permanență. Pentru vârstele mai mici statisticile prezintă cifre în creștere, ceea ce este îngrijorător. Acest fapt ne arată, încă o dată, cât de necesară este educația privind alimentația sănătoasă în rândul elevilor. Dacă se intervine de la vârste fragede, vom avea parte de o generație de tineri/adulți mai informați, care cunosc nu doar conceptul de „alegere”, ci mai ales pe cel de „alegere corectă”, esențial pentru un stil de viață echilibrat.

Pașii ce trebuie parcurși pentru un trai sănătos nu sunt întotdeauna ușor de realizat, dar beneficiile de mai târziu compensează mai mult decât credem. În cadrul Programului „înCerc”, cât și în celelalte proiecte ale noastre, am încercat să-i facem pe participanți să înțeleagă că orice modificare are nevoie de pași mici, dar siguri. Cu ambiție, încredere, perseverență, sprijin. Iar rezultatele nu au întârziat să apară, chiar și la nivelul întregii familii sau al grupului extins din care participantul face parte.

Cum pot ajunge elevii să participe la aceste sesiuni educative? Care sunt condițiile pentru înscriere?

Elevii de clasele a IV-a din Cluj-Napoca și din Ploiești pot avea parte gratuit de aceste sesiuni educative. Cu ajutorul specialiștilor în nutriție din echipa noastră, pot să descopere în cele două lecții de nutriție organizate per clasă numeroase noțiuni de bază despre alimentația sănătoasă, explicate pe înțelesul lor și prezentate într-o manieră interactivă, prin jocuri, provocări sau rebusuri.

Colegele mele coordonatoare de la Cluj-Napoca și Ploiești sunt deja în legătură cu învățătorii de la clasele a IV-a din școli. Împreună stabilesc ziua potrivită pentru aceste sesiuni, iar copiii își însușesc ulterior de la specialiști cât mai multe cunoștințe despre un stil de viață echilibrat.

Care e mecanismul prin care reușiți să mențineți atenția și implicarea copiilor în cadrul acestor ateliere?

Faptul că atelierele „Nutriție pentru SuperEroi” sunt concepute într-o manieră interactivă, cu un limbaj accesibil pentru această categorie de vârstă, cu multe imagini colorate, cu diverse personaje și asocieri ale lor ajută foarte mult.

Copiii intră ușor în acest „Univers al Alimentației Sănătoase”. Materialele concepute le mențin atenția, mai ales pentru că sunt gândite astfel încât descoperirile să fie făcute împreună cu specialistul în nutriție. Pe măsură ce ei răspund provocărilor, află tot mai multe informații utile și învață, de asemenea, cum să le pună în practică pe viitor.

Mai mult decât atât, elevii concep farfuria sănătoasă pe materiale cartonate, desenează, colorează, totul pentru a înțelege ce e bine și ce este mai puțin bine în legătură cu alimentația zilnică. Desigur, nu sunt ignorate nici detaliile despre nevoile nutriționale pe care le are corpul lor în perioada de dezvoltare și mai târziu.

S-a remarcat o corelație pozitivă între participarea la sesiunile despre nutriție și deschiderea către înscrierea în programul „înCerc”?

Au fost și situații când unii părinți au descoperit Programul „înCerc” și tot ceea ce el presupune prin intermediul sesiunilor „Nutriție pentru SuperEroi”. Cele două proiecte sunt gândite pentru a merge perfect împreună și pentru a acoperi o nevoie reală.

Ne dorim mult să venim în întâmpinarea nevoilor din rândul copiilor, mai ales că am căpătat de-a lungul timpului expertiza necesară sprijinirii în această direcție. În plus, ne bucură faptul că tot mai mulți părinți au deschidere și ne sunt alături când vine vorba de adoptarea unui stil de viață sănătos la nivelul întregii familii. Important este să conștientizăm că anumite modificări sunt cele care pot să prevină multe dintre problemele de sănătate pe care le întâlnim tot mai des, dar care nu sunt neapărat o normalitate.

Care au fost principalele provocări din spatele demarării acestui proiect?

Ca orice alt proiect la început de drum, demararea atelierelor „Nutriție pentru SuperEroi” a presupus mici piedici, dar nu unele care să ne abată de la scopul vizat. Tot ceea ce am învățat în anii de implementare a Programului „înCerc” în Ploiești și Cluj-Napoca ne-a fost de folos.

Știm care sunt nevoile, gândim cât mai creativ pentru a găsi cele mai bune soluții, iar expertiza specialiștilor vine în completare, pentru ca imaginea de ansamblu să prindă contur. Totul în folosul elevilor, pentru ca ei să devină adulții sănătoși de mâine și să fie informați. Să se transforme în generația care poate aduce o schimbare în bine, schimbare de care avem atât de multă nevoie.

Ținând cont de mediul în care se desfășoară (online), ce planuri aveți pentru proiectul „Nutriție pentru SuperEroi” în viitor? Luați în calcul colaborarea cu alte orașe din țară, elaborarea unor lecții interactive suplimentare etc.?

Ne dorim, deocamdată, ca acest proiect să ajungă la cât mai mulți elevi clujeni și ploieșteni de clasa a IV-a, iar informațiile descoperite să le fie de folos și să le împărtășească poate și cu restul familiei. Important este ca schimbarea să înceapă de undeva, iar bagajul de cunoștințe al acestor copii să fie mai bogat.

Luăm pas cu pas totul. Încercăm să ajutăm cât mai mult și să ajungem la cât mai mulți beneficiari, să-i învățăm pe cei din jur că prevenția este cheia pe care o putem folosi pentru binele comun.

Determinarea echipei Asociației Medicover dovedește că niciun efort nu e prea mare când în joc este pusă sănătatea celor mici și formarea unor generații de adulți cu un stil de viață sănătos. Prevenția trebuie să înceapă cât mai devreme, în manieră adaptată fiecărei vârste. Prin jocuri, povești, animații și glume, copiii asimilează informațiile și le transformă în repere, înțelegând că, în definitiv, totul e despre alegeri alimentare corecte.

Citiți și:

Pentru mai multe detalii despre un stil de viață echilibrat, ne găsiți și aici.

Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății