Ești constructorul sau demolatorul tău?

26 March, 2019

Despre mâncatul excesiv, ca formă de exprimare a sentimentelor, am stat de vorbă cu dna psiholog Gabriela Martin, membră a echipei de specialiști ”înCerc” Cluj-Napoca:

”Când vrei să cunoști pe cineva, cum este el cu adevărat, se recomandă să nu asculți doar ceea ce spune, ci să privești și să analizezi mai ales ce acțiuni face. De aceea mi-ar plăcea să nu imi dai un răspuns imediat, pur teoretic, ci mai ales să imi descrii ceea ce faci. În ceea ce te privește mai întâi pe tine: ești constructorul sau demolatorul tău, al propriei sănătăți?

Pentru oameni, procesul acesta de ”construcție” durează cel mai mult. Dacă mielul poate să se sprijine pe propriile picioare, imediat după ce a venit pe lume, omul are nevoie de circa un an pentru a începe să se deplaseze independent. Iar despre personalitatea unui om  putem vorbi abea după ce acesta împlinește 18 ani. Pentru ca personalitatea acestuia să fie armonios constituită, e necesar ca temperamentul, caracterul și comportamentele sale să fie construite în mod consecvent, armonios. Drept urmare, părinții – drept principalii constructori ai personalității copiilor lor – au o misiune delicată. Corpul copilului este găzduit, în primele nouă luni de viață, de trupul mamei. Mama este primul constructor care poate fi uneori și/sau demolator.

Oare câte mame se întreabă cât de necesar poate să fie să pui biberonul în gura unui copil sugar ori de câte ori acesta plânge? Atunci când plânsul e singurul limbaj pe care îl are, deocamdată, la îndemână, copilul plânge și atunci când se simte trist, pentru că e singur, și când îi e foame. Pentru că a primit mereu mâncare, și pentru foame și pentru tristețe, e foarte probabil că va folosi același remediu și în viața sa de adult… De la a mânca  pentru a împlini o nevoie (foamea naturală) până la a mânca, ”de poftă” (plăcerea indusă), nu mai e mult, nu-i așa?

Despre mâncatul excesiv, ca formă de exprimare a sentimentelor

Mănânci când ți-e foame sau când ți-e poftă?

Omul învață pe tot parcursul vieții sale. Chiar dacă și mama ta a folosit aceeași strategie de potolit plânsul, poți oricând să îți reconstruiești alte comportamente alimentare, unele sănătoase, care să îți fie obiective SMART.

  • Ai un obiectiv clar stabilit?
  • Ai timp și răbdare?
  • Te implici?
  • Ești consecvent?
  • Cauți/ceri sprijin?

Scrie-mi ce răspunsuri ai pentru întrebările de mai sus la adresa: gabriela.martin@medicover.ro”

 

Citește și: Ești un model ”Așa DA!” pentru copilul tău?

 

Dna psiholog Gabriela Martin face parte din echipa de specialiști din Cluj-Napoca a Programului ”înCerc” de Prevenție a Diabetului Zaharat de Tip 2 și a Bolilor Civilizației.

Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății