Fel principal – Friptură de miel la cuptor cu cartofi

27 March, 2019

Tradițional, de pe masa de Paște nu trebuie să lipsească friptura de miel. Nutriționistul Iulia Hădărean ne ajută cu o rețetă sănătoasă pentru friptura de miel, rețetă pe care o putem prepara și în restul anului.

Mai jos aveți detalii despre ingredientele necesare și modul de preparare a acestei delicioase fripturi:

 

INGREDIENTE:

  • o pulpă de miel (de preferat pulpa din spate) de 2,5 kg
  • 700-800 g cartofi noi
  • 6-7 căței de usturoi
  • 200 ml apă
  • 50 ml ulei de măsline
  • 2-3 crenguțe de rozmarin (opțional)
  • 2-3 ingurițe de sare
  • o linguriță plină de piper proaspăt măcinat

INSTRUCȚIUNI:

Spălăm pulpa și o ștergem cu un șervet de bucătărie. Curățăm usturoiul și-l tăiem bastonașe. Cu ajutorul unui cuțit ascuțit, înțepăm adânc pulpa din loc în loc, pe ambele părți, iar în găurile formate introducem bastonașele de usturoi. Ungem pulpa cu ulei de măsline, o frecăm cu sare și piper din belșug și o așezăm în tava unsă cu câteva linguri de ulei.

Adăugăm în tavă apa călduță și pudrăm pulpa cu câteva ace de rozmarin proaspăt.

Tava se acoperă cu folie de aluminiu și se introduce în cuptorul pre-încălzit la 200 grade Celsius.

După primele 30 de minute, scoatem tava din cuptor și întoarcem pulpa pe cealaltă parte. O acoperim și o mai lăsăm încă 30 de minute la cuptor, după care o descoperim din nou, o întoarcem și adăugăm în tavă cartofii noi spălați bine, dar necurățați, plus câteva ace de rozmarin. Acoperim din nou tava și mai lăsăm încă 30 de minute la cuptor.

După ultimele 30 de minute, descoperim tava și lăsăm pulpa și cartofii la rumenit pentru încă 20 de minute.

În tot acest timp, avem grijă ca sosul din tavă sp nu scadă, iar dacă se întâmplă acest lucru, mai adăugăm apă călduță amestecată cu puțin vin. În ultimele 20 de minute de copt, avem grijă să ungem friptura cu sosul format în tavă, cu ajutorul unei pensule.

Când s-a rumenti frumos, stingem focul și putem servi friptura. Este delicioasă!

Poftă bună!

 

 

Dna nutriționist Iulia Hădărean ne propune pentru masa de Paște și:

 

Valori nutriționale pentru o porție (150 g carne și 150 g cartofi):

  • 512 Kcal
  • 32,4 g proteine
  • 29,2 g lipide
  • 30,6 g carbohidrați

 

Dna nutriționist Iulia Hădărean face parte din echipa de specialiști din Cluj-Napoca a Programului ”înCerc” și este alături de copiii și fammiliile acestora înscriși în Program din 2019.

Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății