Îți este foame cu adevărat? Verifică prin regula celor 5 minute!

29 April, 2020

De vorbă cu Laura Fluture, nutriționist ”înCerc”

Pentru un stil de viață sănătos avem nevoie să punem accent pe nutrienți, nu calorii. Astfel organismul nostru poate obține energie, dar și vitaminele și mineralele de care are nevoie.

Descoperă în rândurile de mai jos cum poți să îți dai seama când senzația de forme s-a instalat cu adevărat și nu a apărut din alte cauze, cum sunt cele emoționale.

Reducerea numărului de calorii transmite mesajul ”greșit” către organism, fiind interpretat ca înfometare. Rezultatul? Este produs cortizol, hormon care se eliberează ca răspuns la stres, ceea ce duce la depunerea grăsimilor.

În această perioadă, când mișcarea în aer liber este redusă, scăderea numărului de calorii este benefică. La fel de important însă este să furnizăm organismului toți nutrienții necesari pentru o funcționare optimă.

Însă, pe lângă includerea în meniul zilnic a fructelor și legumelor, a alimentelor cât mai puțin procesate și a proteinelor de calitate, trebuie să fim atenți și la semnele pe care ni le oferă organismul.

Ești atent la semnele organismului tău?

Dorința de a mânca, de cele mai multe ori, nu este neapărat generată de senzația normală de foame, ci mai degrabă din cu totul alte cauze, cele mai frecvente fiind cele emoționale (frustrare, plictiseală, obișnuință etc).

Înainte să dai curs acestei dorințe și să te îndrepți spre bucătărie/frigider, îți propunem să iei o pauză! Da, ai citit bine! Uită-te la ceas și acordă-ți 5 minute pauză… de la intenția de a mânca!

De ce 5 minute pauză?

Încearcă timp de 5 minute să îți îndrepți atenția spre alte activități. Dacă după aceste 5 minute dorința de a mânca persistă, abia atunci te poți duce să mănânci, deoarece sunt mari șanse ca aceasta să vină din nevoia normală de nutrienți.

Dacă după cele 5 minute dorința nu este mai puternică, este pe plan secund sau chiar pentru câteva clipe ați uitat de ea, atunci înseamnă că doreai să mănânci din cu totul alte cauze.

Indiferent de nivelul de activitate fizică zilnică din această perioadă, nu uita de hidratare. Apa este ”mașina” prin care nutrienții ajung la nivel celular, așa că ai grijă să bei cel puțin 8 pahare în fiecare zi.

 

 

Pentru informații despre un stil de viață sănătos și echilibrat, vă invităm să accesați secțiunea Articole specialiști de pe www.in-cerc.ro.

Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății