Foamea fizică versus foamea emoțională – partea a treia

19 August, 2019

Continuăm discuția cu Daniela Dociu, psiholog în echipa de specialiști a Programului ”înCerc”, despre foamea fizică versus foamea emoțională, în partea a treia a articolului amplu scris pe această temă:

 

Evită locurile și alimentele tentante. Clarifică-ți dinainte cât poți să mănânci.

Capacitatea de a ne liniști impulsurile ține foarte mult de cum ne aranjăm mediul din jur – câte tentații avem la îndemână și cât de ușor de accesat sunt. E esențial să ne ținem la distanță de alimentele tentante, să le punem undeva în afara vederii noastre sau pur și simplu să nu le ținem în casă.

De asemenea, vor fi multe situații în care nu avem control asupra mâncării servite – la restaurante, evenimente sociale, reunini cu familia sau prietenii. E esențial să știm dinainte câte calorii putem consuma, pentru ca atunci când am atins limita, să ne oprim, indiferent de situație. Și eventual, să punem în aplicare strategiile de combatere a poftelor.

Adu-ți aminte de ce vrei să-ți controlezi impulsurile. Care e scopul tău?

Ce avantaje vei avea dacă respecți obiceiurile sănătoase alimentare? Fă o listă cu aceste avantaje și recitește-o de fiecare dată când îndoiala sau descurajarea răsare în mintea ta. Adu-ți aminte că nu vei putea trăi minunatele beneficii ale pierderii în greutate dacă nu tolerezi impulsurile.

Relaxează-te

Conflictul intern pe care îl resimțim între a mânca și a nu mânca, ne produce un disconfort, atât la nivel fizic, cât și emoțional. Pentru a ne liniști mintea și corpul, putem practica exerciții de respirație profundă – inspirăm ușor până numărăm la 4 și expirăm în același timp. Dacă facem asta cel puțin 5 minute, apare un efect de relaxare, iar mintea nu mai are în centrul atenției mâncarea.

De asemenea, când resimțim emoții intense, adesea corpul reacționează și el: ritmul cardiac se întețește, respirația devine mai accelerată și sacadată, apar tremor, transpirații, roșeață. Aceste senzații fiziologice pot crește la rândul lor disconfortul emoțional. Exercițiile de respirație profundă întrerup escaladarea acestui proces și întăresc capacitatea de a rămâne concentrat pe ”aici și acum”. Ele sunt un mijloc de a ne elibera de tensiunile fizice și emoționale și a ne ancora în prezent.

Fii atent la ce emoții ai când ți-e foame. Gestionează-ți emoțiile într-un mod productiv

Când resimțim foame emoțională, e crucial să acordăm atenție emoției noastre și nu falsei senzații de foame. Uitându-ne la emoție, putem să înțelegem de unde provine ea, ce vrea să ne transmită și ce modalități avem ca să o modificăm. Studiile arată că cei mai frecvenți factori care precipită mâncatul excesiv sunt stresul si dispoziția negativă. Într-un studiu care examinează care emoție este cel mai puternic asociată, s-a descoperit că anxietatea e cea mai frecventă, urmată de tristețe, singurătate, oboseală, furie și fericire.

 

Dacă folosim mâncarea ca să îndepărtăm aceste emoții sau să le reglăm, pur și simplu nu ne confruntăm cu cauza care a generat emoția. Ne simțim mai bine doar pe moment. E nevoie să ne însușim alte strategii sănătoase de reglare, care să nu implice mâncarea, pe care le putem învăța alături de un specialist psiholog.

 

Va urma!

 

Citiți și:

 

Dna psiholog Daniela Dociu face parte din echipa de specialiști din Cluj-Napoca a Programului ”înCerc” de Prevenție a Diabetului Zaharat de Tip 2 și a Bolilor Civilizației.

Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății