Importanța apei pentru un organism sănătos

27 February, 2019

Despre importanța apei pentru un organism sănătos și despre cum să ne hidratăm eficient ne explică Ana Maria Demetrescu, nutriționist:

”Apa reprezintă mediul în care se desfășoară toate reacțiile biologice. Este un element indispensabil vieții, pierderea a 10% din apa organismului ducând la moartea acestuia. Apa reprezintă aproximativ 70% din greutatea corpului la bărbat și aproximativ 60% la femeie. La copii însă, proporția apei este mai crescută, scăzând o dată cu înaintarea în vârstă.

În organism, apa este repartizată atât în celule (apă intracelulară), cât și între celule, în vasele sanguine și în cele limfatice (apă extracelulară).

Apa îndeplinește mai multe roluri importante în organism:

– dizolvă substanțele nutritive pe care le primește organismul prin hrană, le transportă la celule unde sunt metabolizate și apoi transportă resturile la organele de eliminare (rinichi, piele, plămâni);

– ajută la menținerea constantă a temperaturii corpului, eliminând căldura în exces din organism prin transpirație;

– este solventul în care sunt dizolvate substanțele minerale.

Apa este adusă în organism ca atare sau prin alimente. Proporția de apă din alimente este variabilă: fructele și legumele verzi, de exemplu, sunt foarte bogate în apă (80-90%).

Există în organism și apa de combustie sau metabolică, ce provine din arderea proteinelor, lipidelor și glucidelor. Prin arderea a 100 g lipide rezultă 107 ml apă, din 100 g glucide – 55 ml apă, din 100 g proteine – 41 ml apă.

Surplusul de apă se elimină prin piele (transpirație), prin plămâni (respirație), prin rinichi (urină) și prin intestin (fecale). Între aportul și eliminarea de apă există, în condiții normale, un echilibru. Pierderea de apă determină declanșarea reflexului de sete. În unele stări patologice există pierderi mari de apă, rezultând stări de deshidratare grave (în coma diabetică). În alte situații este împiedicată eliminarea apei, ducând la infiltrarea sa în țesuturi și apariția edemului.

Apa nu se poate înlocui cu ceaiuri, sucuri sau alte lichide. Băuturile alcoolice  duc la deshidratarea organismului și nu reprezintă o sursă de hidratare. Cafeaua, deși este o băutură, duce la eliminarea apei din organism, corpul eliminând o cantitate dublă de apă în urma consumului de cafea.

Necesarul de apă/zi este calculat în funcție de greutate. Bărbații trebuie să consume aproximativ 50 ml/kg corp iar femeile aprox 40 ml/kg corp, în functie de mai mulți factori.

Este bine de știut că organismul are nevoie de aproximativ doi litri de apă pe zi, pentru a înlocui ceea ce se pierde prin urină, prin respiraţie sau prin porii pielii.”

 

Pentru idei de rețete pentru hidratare, nutriționistul Ana Maria Demetrescu vă propune o serie de rețete pentru shake-uri sau smoothie-uri pe care le găsiți aici:

 

Recomandări:

  • Nu ignorați sau uitați a vă hidrata
  • Este de folos să aveți în geantă/ghiozdan câte o sticluță de 500ml de apă când plecați de acasă
  • Atunci când efectuați diverse activități fizice, este important să aveți o sursă de hidratare în apropiere

 

Nutriționist Ana Maria Demetrescu face parte din echipa de specialiști din Ploiești a Programului ”înCerc” de Prevenție a Diabetului Zaharat de Tip 2 și a Bolilor Civilizației și consiliază copiii și familiile acestora înscriși în Program încă din 2018.

 

Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății