Legătura dintre sistemul imunitar sănătos și diabetul zaharat și cum putem să ne întărim organismul

3 June, 2019

Despre un sistem imunitar sănătos, legătura cu diabetul zaharat și despre cum ne putem întări imunitatea am stat de vorbă cu dna dr. Monica Pintican, medic specialist pediatru:

”Sistemul imunitar este o structură complexă formată din mai multe elemente: măduva osoasă, ganglionii limfatici, amigdalele, timusul (glanda situată în regiunea sternală, care este activă până la perioada pubertății), splina, țesutul limfoid asociat tractului gastrointestinal și țesutul limfoid asociat arborelui bronșic.

Rolul sistemului imunitar este de a identifica și neutraliza bacteriile, virusurile, paraziții, celulele canceroase sau orice alt corp străin organismului nostru.

Pacienții cu diabet zaharat prezintă o predispoziție crescută la infecții, comparativ cu persoanele care nu au diabet, datorită valorilor mari ale glicemiei care duc la creșterea virulenței și a rezistenței microorganismelor (virusuri, bacterii etc.). Foarte frecvent, aceste infecții pot evolua spre complicații în cazul persoanelor cu diabet, pe fondul unui sistem imunitar slăbit.

Sistemul imunitar poate fi influențat prin stilul de viață pe care îl adoptăm, alegerile pe care le facem zi de zi putând contribui considerabil la tonifierea sistemului imunitar.

Sistem imunitar sănătos

Recomandări pentru un sistem imunitar sănătos:

  • Alimentația bogată în fructe și legume (alimente bogate în vitamine, minerale și antioxidanți care stimulează imunitatea)
  • Consumul de probiotice naturale (iaurturi, legume murate, borș etc) care echilibrează flora intestinală și stimulează sistemul imunitar
  • Hidratare corespunzătoare, pe întreg parcursul zilei
  • Activitatea fizică zilnică (mersul pe jos, înotul, drumețiile etc), crează stare de bine care contribuie la tonifierea sistemului imunitar
  • Menținerea greutății în limite normale – obezitatea afectează funcționarea optimă a sistemului imunitar prin inflamația cronică pe care o determină
  • Respectarea orelor de somn – lipsa somnului predispune la îmbolnăvire
  • Consumul excesiv de medicamente, în special de antibiotice, poate duce la instalarea toleranței, iar în caz de boală sistemul imunitar nu va funcționa în mod eficient
  • Imunizarea prin efectuarea vaccinurilor (antigripal, hepatita B etc) este necesară când sistemul imunitar este slăbit pe fondul unor afecțiuni asociate sau atunci când putem preveni o infecție care poate produce complicații severe.”

 

 

Citește și: Cum poți arde calorii rapid și ușor

 

 

Dna dr. Monica Pintican face parte din echipa de specialiști din Cluj-Napoca a Programului ”înCerc” de Prevenție a Diabetului Zaharat de Tip 2 și a Bolilor Civilizației.

Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății