Legumele de toamnă, sursa la îndemână de minerale și vitamine – partea a doua

23 September, 2022

Legumele de sezon, sursa la îndemână de minerale și vitamine – partea a doua

Coșul de toamnă ar trebui să se conformeze unui stil de viață sănătos, iar cele mai bune soluții în acest
sens sunt piața agroalimentară sau propria grădină. Urmează partea a doua a sugestiilor noastre pentru legumele de sezon cu care sperăm să te inspirăm în bucătărie.

legumele de sezon

Varza

Roșie sau albă, varza este foarte bogată în fibre, vitamine și minerale. Cu un conținut ridicat de apă și o cantitate mare de vitamina C, K și antioxidanți în compoziția sa, varza roșie are o valoare mai mare de nutrienți decât cea verde. Este benefică sistemului digestiv, ajutând la menținerea mișcărilor regulate ale intestinelor, mărind totodată numărul de bacterii benefice din intestin. De asemenea, conținând în compușii săi antociani, adică pigmentul care dă culoare verzei, această legumă reduce riscurile atacului de cord, creșterea tensiunii arteriale, reduce nivelul colesterolului și ajută în dietele de slăbire. Poate rețeta pe care o recomandăm nu e cea mai complicată, însă finalul este unul delicios. O varză, puțin ulei de măsline, 1-2 linguri de turmeric și o tavă pe care să o pui la cuptor fac minuni.

legumele de sezon

Sfecla roșie

Este, poate, leguma tomnatică cu cel mai mare complex de vitamine și minerale. Consumul de sfeclă roșie ameliorează tranzitul intestinal datorită conținutului ridicat de fibre, poate contribui la reglarea colesterolului, a tensiunii arteriale și are proprietăți antiinflamatoare. Un consum constant de sfeclă roșie întârzie apariția oboselii musculare și îmbunătățește circulația sângelui și oxigenarea țesuturilor, lucru deloc de neglijat pentru sportivii de performanță. Gustul acestei legume poate fi remarcat în ciorba de sfeclă, care se servește caldă. Ai nevoie de 2 bucăți de sfeclă (fierte sau coapte), borș acru, un mix de legume pentru supă, mazăre, ardei, cartofi, 2-3 linguri de ulei, sare piper, fidea și pătrunjel verde pe care să-l adaugi la final.

Ciupercile

Sunt cele mai populare legume pe care le întâlnești pe parcursul unui an. Această categorie de legume se întâlnește în special în sezonul tomnatic și cuprinde o varietate de soiuri: de la gălbiori, bureți, trufe, hribi, la clasicele champignon. Contribuie la menținerea unei alimentații echilibrate și oferă valori deosebite de nutrienți, printre care se numără vitamina D sau vitamina B6, zinc, magneziu și fier. Consumul de ciuperci ajută la reglarea sistemului digestiv și previne constipația, reglează tensiunea arterială, îmbunătățește tenul și oferă strălucire firelor de păr. Cele mai cunoscute rețete care conțin ciuperci sunt tocănița de ciuperci, supa cremă de ciuperci și ciupercile la grătar, rețete pe care gospodinele le prepară cu drag.

Spanac

Este o sursă excelentă de fitonutrienți, cu proprietăți de prevenire a bolilor. Asemenea verzei, conține un grad remarcabil de fibre, fiind recomandat pentru menținerea colesterolului sub control și ajută la programele de slăbire. Cu un conținut scăzut în calorii și grăsimi, 100 de grame de spanac proaspăt conțin 25% din necesarul zilnic de fier, fiind astfel considerat cea mai bună sursă de fier, dintre legumele verzi. Poate fi servit crud, în compoziția unei salate sau chiar în diverse rețete printre care și renumitele tarte sau spanac cu ciuperci. Pentru o tocăniță gustoasă minimul de ingrediente de care ai nevoie este următorul:  o ceapă verde tocată, usturoi, 200 – 300 g de spanac tăiat subțire, ciuperci tăiate felii, câteva roșii tocate, ulei, mărar și puțină sare. Poftă bună vă dorim!

Praz

Deși este înrudit cu ceapa și usturoiul, această legumă are un gust mult mai fin și dulceag. Ca valoare nutrițională, conține predominant vitaminele A, B, E, K și C, dar și potasiu, calciu, magneziu și fier. Bun susținător al sistemului imunitar, prazul are proprietăți antiinflamatoare și antimicrobiene, este benefic pentru sănătatea oaselor, protejează sănătatea inimii, ajută digestia și menține colesterolul la un nivel sănătos. Prazul poate fi servit crud sau în combinație cu alte ingrediente. O rețetă de încercat este mâncarea de praz cu măsline și sosul de roșii cu ardei, unde prazul, ceapa, sucul de roșii, ardeii, măslinele, usturoiul și condimentele creează un preparat delicios.

Țelină

Supranumită „planta medicinală”, țelina este sursă importantă de vitamina B1, B6 și C.. În plus, mai conține acid folic, potasiu, magneziu, fier, sodiu, dar și aminoacizi datorită cărora țelina este adjuvant în infecțiile bacteriene, îmbunătățește funcțiile renale, întărește sistemul imunitar, scade tensiunea arterială și are efect laxativ consumată sub formă de suc, dimineața, pe stomacul gol. Salata de țelină și piept de pui este unul dintre cele mai nutritive preparate. Dăm pe răzătoare țelina cu 2 morcovi și un măr, adăugăm puțin pătrunjel, piept de pui fiert, un iaurt grecesc cu 2% grăsime și condimente precum sare și piper, amestecăm toate ingredientele într-un bol și… poftă bună!

 

Legumele de sezon proaspete, din grădină sau din piață sunt ideale și esențiale pentru un meniu zilnic sănătos și gustos, ele oferindu-ne tot ceea ce este necesar pentru ca organismul nostru să funcționeze normal. Însă nu uitați că beneficiile asupra organismului nu se datorează doar consumului lor, ci și modului atent de preparare!

 

Citiți și:

Pentru mai multe detalii despre un stil de viață echilibrat, ne găsiți și aici.

Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății