Mesele de Sărbători – cum planificăm meniul pentru Crăciun și Revelion

28 November, 2022

Mesele de Sărbători – cum planificăm meniul pentru Crăciun și Revelion

Sezonul rece aduce zile de sărbătoare, iar românii păstrează datinile, cu acest prilej, și în alegerile bucatelor. Pe mese se va regăsi „tot ce e mai bun”: de la sarmale, cârnați, șorici, salata boeuf la calzii cozonaci. Dar tot ce e bun e și sănătos?

Această perioadă este un test de cumpătare și alegeri inspirate pentru fiecare familie, iar soluția este realizarea unui meniu corespunzător unui stil de viață echilibrat. Cum se planifică un astfel de meniu? Vă invităm să descoperiți câteva sugestii mai jos.

Meniul sănătos de Crăciun și Revelion trebuie să fie…

Echilibrat! Acesta este cuvântul cheie pentru mesele de Sărbători. Mâncarea în abundență conduce la probleme de sănătate, cum ar fi indigestia, balonarea, dispepsia care reprezintă o stare de disconfort și durere abdominală, probleme la nivelul circulației sângelui și favorizează acumularea de kilograme în plus, care pot provoca alte riscuri. Ce avem de făcut? Iată câteva sugestii.

mesele de sărbători

Un orar de luat masa regulat

Pentru început, trebuie să stabiliți un program regulat al meselor; dimineața puteți alege ceva mai „greu”, iar seara ceva mai „ușor”. De exemplu, prânzul poate aduce pe masă bunătățile tradiționale, printre care mușchiulețul afumat, cârnații proaspeți sau puțină tobă, alături de o salată de legume ori câțiva castraveți murați. Spre seară, neapărat trebuie să optați pentru ceva mai ușor de digerat, cum ar fi o friptură de porc lipsită de grăsime, asortată cu o salată verde sau varză murată.

Important: nu mergem la somn imediat după cină, ci lăsăm să treacă cel puțin o oră de la aceasta, pentru ca organismul să poată digera mâncarea și a avea un somn liniștitor.

Atenție la zahăr și grăsimi!

În preajma sărbătorilor și nu numai, excesul de zahăr și grăsimi este mai mult ca prezent. Dulciurile puse sub pom sau pe masa de Crăciun pot fi înlocuite cu ceva mai sănătos. Fructele sunt varianta cea mai indicată sau puteți alege să preparați prăjituri de casă fără zahăr, folosind înlocuitori (cornulețe fără zahăr, brioșe cu piersici sau măr, biscuiți cu fulgi de ovăz).

Pentru a evita excesul de grăsimi din preparate este recomandat să fiți atenți la cantitatea porției pe care urmează să o mâncați, completând masa cu un mix de salate sau legume proaspete. Rețetele pot fi reinventate, de asemenea, incluzând ingrediente proteice, cât mai proaspete și naturale, pe placul familiei, evitând în același timp aditivii din alimentele regăsite în magazine.

mesele de sărbători

Deshidratarea pe timp festiv

Chiar dacă mesele de sărbători sunt pline, iar gândul ne stă la mâncarea din frigider, senzația de foame poate fi doar un semnal al organismului ce indică deshidratarea. Atât copii, cât și adulții sunt tentați să mănânce mult mai des decât de obicei de Sărbători, iar hidratarea corespunzătoare este evitată sau înlocuită. Băuturile carbogazoase, alcoolul sau sucurile din magazine nu sunt varianta cea mai bună pentru a menține un organism hidratat.

Optați pentru sucuri naturale ori apă infuzată, produse făcute în casă – din fructe de sezon – portocale, mere sau chiar morcovi. Evident că apa este cea mai bună alegere, deci nu uitați de ea!

Pentru a funcționa corespunzător, sistemul imunitar are nevoie de fluide, atât pentru tractul digestiv, circulația sângelui, scăderea tensiunii arteriele, cât și în genere, pentru imunitate.

Numărăm caloriile?

În tot haosul și aglomerația ce se strânge prin bucătării de Crăciun ori de Revelion, număratul caloriilor nu pare să fie o activitate de care să ținem cont. Totul e tentant, însă mâncați încet și ponderat! Iar în ceea ce-i privește pe cei mici, puneți-le în farfurii în limita unei mese echilibrate, respectând principiile farfuriei sănătoase.

Meniul de Sărbători nu este unul standard, însă necesită ceva mai multă atenție. Stările de rău se ivesc cel mai des după consumul excesiv al anumitor alimente. Vă sfătuim să nu ignorați activitatea fizică în familie, precum plimbările ușoare prin parc ori în jurul casei, ce vor favoriza atât digestia, cât și evitarea depunerii kilogramelor în plus.

Vacanțele și concediile sunt pentru a petrece timpul cu familia – și putem avea grijă unii de alții, petrecând delicios, asumat și echilibrat.

 

Sărbători fericite!

 

 

Citiți și:

Pentru mai multe detalii despre un stil de viață echilibrat, ne găsiți și aici.

Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății