Pentru un mic dejun sănătos, nutriționistul Daniela Popa ne propune o rețetă simplă, cu ajutorul căreia vom putea ”recicla” resturile de prin frigider: brioșe aperitiv.
O idee la îndemână, atât pentru mic dejun cât și pentru un prânz delicios, alături de o salată, brioșele aperitiv sunt ușor de preparat împreună cu cei mici.
Despre ingredientele necesare și modul de preparare, vă invităm să citiți mai jos.
INGREDIENTE:
5 ouă
160 g făină integrală
50 g cașcaval sau parmezan
150 g șuncă sau piept de pui tăiat cubulețe
5 g praf de copt
o linguriță de sare
o jumătate de linguriță de piper proaspăt măcinat
un vârf de linguriță de curcuma
o mână de baby spanac
o legătură de verdeață tocată mărunt – pătrunjel sau mărar, în funcție de preferințe
INSTRUCȚIUNI:
Se sparg ouăle într-un bol încăpător, se adaugă sare și se mixează până cresc în volum. Se adaugă făina treptat, câte o lingură, amestecând compoziția să se omogenizeze.
Se adaugă cașcaval/parmezan și sunca/pieptul de pui mărunțit și se omogenizează ingredientele în aluat cu o spatulă sau o lingură de lemn.
Se taie mărunt pătrunjelul și se adaugă în compoziție, omogenizându-se la fel, cu lingura sau spatula.
Dacă se folosește pentru copt tava de brioșe, întâi se unge cu ulei sau cu unt interiorul formelor și, cu o lingură, se pune din compoziție în fiecare formă. Putem folosi și hârtii de brioșe pe care le așezăm în formele din tava de brioșe. Acestea se comportă identic cu hârtia de copt, așa că nu e nevoie să se mai ungă forma.
Nu umplem fiecare formă cu mult peste jumătate, pentru că brioșa va crește. Dacă va da în afara formei, brioșele nu sunt la fel de aspectuoase ca atunci când își păstrează forma în interior. E important și să punem o cantitate pe cât posibil egală de aluat în fiecare formă. Astfel, brioșele se vor coace în același timp și vor fi și mult mai aspectuoase.
Se dă tava la cuptorul preîncălzit la 180°C. Timpul recomandat de coacere este de circa 20-25 de minute, dar depinde și de mărimea formei și de cantitatea de aluat din acestea. Se verifică dacă sunt gata cu testul scobitorii: se înfige o scobitoare în centrul brioșei – dacă iese curată, brioșele sunt gata, dacă nu, se mai lasă câteva minute și se verifică din nou.
Când sunt gata, se scot și se lasă să se răcească pe un grătar înainte de a fi servite cu entuziasm de întreaga familie.