Pacienții cu diabet, risc mai mare pentru o evoluție severă a infecției cu SARS-Cov-2
17 June, 2020
Prof. dr. Maria Moța, interviu în revista “Medica Academica”: ”Pacienții cu diabet, risc mai mare pentru o evoluție severă a infecției cu SARS-Cov-2”
Prof. Maria Moța, interviu în revista “Medica Academica”, despre legătura dintre diabet, obezitate și SARS-CoV-2.
Voce autorizată a profesioniștilor români în domeniul diabetului, Prof. Maria Moța, medic primar Diabet, Nutriție, Boli de Metabolism și Medicină Internă la UMF Craiova, a fost membru al Boardului de conducere a Societății Europene pentru Studiul Diabetului (EASD) între 2015 – 2018, și președinte al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli de metabolism între 2012 și 2015.
”Din datele existente până la ora actuală, se pare că pacienții cu diabet au o evoluție mai severă a bolii în cazul infecției cu noul coronavirus – SARS-Cov-2. Care ar fi explicația?
În situațía în care pacienții cu diabet au dezvoltat boala, ei au un risc mult mai mare decât persoanele fără diabet, mai ales dacă au o vârstă de peste 65 de ani sau au complicații macrovasculare – cardiopatie ischemică, accidente vasculare cerebrale etc. – microvasculare, cum ar fi boala cronică de rinichi sau neuropatie autonomă, complicații ce agravează hipoxia sau care scad reacția de apărare reflexă la impurități – simplul strănut. Ca orice altă infecție, inclusiv virală, infecția cu noul virus corona – SARS-CoV-2 – poate duce la dezechilibrarea, uneori brutală, a diabetului zaharat, cu evoluția către cetoacidoză severă. În aceste cazuri, se agravează scăderea capacității de apărare imune a organismului, pornind de la alterarea simplei fagocitoze, până la alterarea imunității umorale și celulare.”