Pacienții cu diabet, risc mai mare pentru o evoluție severă a infecției cu SARS-Cov-2

17 June, 2020

Prof. dr. Maria Moța, interviu în revista “Medica Academica”: ”Pacienții cu diabet, risc mai mare pentru o evoluție severă a infecției cu SARS-Cov-2”

Prof. Maria Moța, interviu în revista “Medica Academica”, despre legătura dintre diabet, obezitate și SARS-CoV-2.

Voce autorizată a profesioniștilor români în domeniul diabetului, Prof. Maria Moța, medic primar Diabet, Nutriție, Boli de Metabolism și Medicină Internă la UMF Craiova, a fost membru al Boardului de conducere a Societății Europene pentru Studiul Diabetului (EASD) între 2015 – 2018, și președinte al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli de metabolism între 2012 și 2015.

Prof. dr. Maria Moța

 

Din datele existente până la ora actuală, se pare că pacienții cu diabet au o evoluție mai severă a bolii în cazul infecției cu noul coronavirus – SARS-Cov-2. Care ar fi explicația?

În situațía în care pacienții cu diabet au dezvoltat boala, ei au un risc mult mai mare decât persoanele fără diabet, mai ales dacă au o vârstă de peste 65 de ani sau au complicații macrovasculare – cardiopatie ischemică, accidente vasculare cerebrale etc. – microvasculare, cum ar fi boala cronică de rinichi sau neuropatie autonomă, complicații ce agravează hipoxia sau care scad reacția de apărare reflexă la impurități – simplul strănut. Ca orice altă infecție, inclusiv virală, infecția cu noul virus corona – SARS-CoV-2 – poate duce la dezechilibrarea, uneori brutală, a diabetului zaharat, cu evoluția către cetoacidoză severă. În aceste cazuri, se agravează scăderea capacității de apărare imune a organismului, pornind de la alterarea simplei fagocitoze, până la alterarea imunității umorale și celulare.”

Vă invităm să citiți interviul integral al doamnei prof. dr. Moța aici: Prof. Maria Moța: Pacienții cu diabet, risc mai mare pentru o evoluție severă a infecției cu SARS-Cov-2

Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății