Raport OMS 2022: Obezitatea, un real pericol pentru copii
11 August, 2022
Obezitatea la copii, un real pericol – raport OMS 2022
În ultimii doi ani, schimbări au avut loc pe toate planurile: financiar, personal, familial, psihologic, dar mai ales în plan sanitar. Pandemia a adus cu ea riscuri ce pot provoca o serie de boli, însă mai ales riscuri pentru cei cu un grad ridicat de obezitate.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în Europa 1 din 3 copii de vârstă școlară, 1 din 4 adolescenți și aproape 60% din populația adultă sunt supraponderali sau obezi. Iar impactul pe care supraponderea sau obezitatea îl pot avea asupra sănătății a fost mult mai mult evidențiat în ultima perioadă.
Raportul despre obezitate emis de către OMS subliniază faptul că, din păcate, rata supraponderii și obezității este în continuă creștere.
Printre altele, pentru segmentul de vârstă 5-19 ani s-au constatat următoarele:
Prevalența supraponderii și obezității a crescut de aproape 3 ori în perioada 1975-2016
Prevalența obezității față de suprapondere a crescut mai rapid și a fost de aproximativ 5 ori mai mare în 2016 față de 1975
Cea mai mare creștere s-a înregistrat la băieți
Iar pentru segmentul de vârstă 7-9 ani:
Aproape 1 din 3 copii este supraponderal sau obez, procentul fiind mai crescut pentru băieți (29%) față de fete (27%)
În jur de 1 din 10 copii este obez (13% băieți versus 9% fete)
Copiii cu diabet de tip 2 și obezitatea
Obezitatea la copii este deseori asociată cu diabetul de tip 2, iar creșterea indicelui de masă corporală este un factor de risc major pentru bolile netransmisibile, inclusiv cancer și boli cardiovasculare, după cum afirmă directorul OMS Europa, Hans Kluge.
Printre multiplele moduri în care afectează organismul, obezitatea are un efect negativ asupra sistemului imunitar, din cauza modificărilor ce apar la nivel metabolic. Aceste modificări sunt asociate excesului de țesut adipos, ceea ce o face factor de risc independent în diferite afecțiuni.
Excesul de țesut adipos este, de asemenea, corelat cu o rată crescută a mortalității, persoanele obeze având speranța de viață cu 5 ani mai mică decât a celor cu o greutate normală.
La copii, rata de creștere a obezității se datorează alimentației nesănătoase, a inactivității fizice, dar și proliferării jocurilor sedentare online. Stresul, chiar și anumite boli endocrine, pot duce la dereglări ale greutății corporale. Restricțiile din perioada pandemiei au avut și ele un rol important în accelerarea acestui fenomen în ultimii doi ani.
OMS, metode de combatere a obezității
Raportul emis de OMS include, de asemenea, și menționarea unor măsuri de limitare a factorilor care influențează obezitatea, cum ar fi taxe pe zahăr pentru băuturile carbogazoase, subvenții pentru alimente sănătoase, limitarea vânzării mâncărurilor de tip fast-food și take away, dar și introducerea unor standarde nutriționale în mediile școlare.
„Prin crearea unor medii mai favorabile, prin promovarea investițiilor și a inovării în domeniul sănătății și prin dezvoltarea unor sisteme de sănătate puternice și rezistente, putem schimba traiectoria obezității”, a mai declarat directorul regional pentru Europa la Organizația Mondială a Sănătății, Hans Kluge.