Trăiește frumos ca să te simți bine în pielea ta

4 September, 2019

Trăiește frumos ca să te simți bine în pielea ta – de vorbă cu psiholog Amalia Lazăr

Pentru început este indicat să te cunoști pe tine însuți: cine ești, care crezi că este rolul tău în acest univers, ce îți face plăcere să faci, ce te încarcă negativ, ce planuri ai pentru tine în viitorul apropiat, ce așteptări ai tu de la tine.

Te poți cunoaște pe tine însuți și prin oamenii care fac parte din cercul tău de apropiați, dar și prin cei cu care intri în contact în mediul social. Noi înșine ne oglindim în ceilalți, mă refer atât la calitățile noastre, dar și la acele ,,fațete’’ ale noastre pe care nu vrem să le vedem și să le acceptăm.

De obicei, acolo avem de lucrat, de schimbat, de flexibilizat.

Așadar o bună cunoaștere de sine aduce o acceptare a ceea ce sunt și prin urmare un confort psihic. Acceptarea de sine pornește de la îmbrățișarea acelor părți întunecate ale propriei persoane. Vorbim aici de un proces de lungă durată. Acest proces presupune conștientizarea a ,,cine sunt’’  și stabilirea unei scale proprii de valori, care să îmi folosească drept ghid în drumul ce îl am de parcurs în această viață.

A te simți bine în pielea ta  presupune a fi responsabil, a lua decizii cu privire la alegerile tale, a fi asumat.

A fi asumat înseamnă să fiu în concordanță cu deciziile pe care le iau, iar deciziile mele să fie în concordanță cu scala proprie de valori. Să te simți bine în pielea ta înseamnă să petreci timp cu tine însuți. Da, să fii singur tu cu tine și cu gândurile tale. Să lași liniștea să îți aducă claritate și lumină în minte și în suflet.

Să te simți bine în pielea ta este să fii recunoscător pentru ceea ce ești și ceea ce este și să ai răbdare cu tine. Să ai răbdare cu tine când lucrurile nu ies cum te-ai fi așteptat, când ai un eșec. Gândește-te  că totul se întâmplă cu un scop și poate ceea ce în prezent poate fi o ,,tragedie ‘’ să se dovedească în viitor a fi cel mai bun lucru care ți s-a putut întâmpla.

Deci încearcă să fii cea mai bună versiune a ta, dar în aceeași măsură fii blând cu tine. Încearcă să îți modelezi gândirea. Învață să te gândești mai degrabă la ceea ce îți dorești să se întâmple. Frica ne blochează, ne ține în loc. Lasă lucrurile să curgă și să se întâmple. Privește-te în oglindă, zâmbește-ți, spune-ți te iubesc. Nu lăsa să treacă o zi fără să faci ceva pentru sufletul tău. Citește ceva ce îți place, savurează o cafea, o înghețată, mergi la o plimbare în natură, fii cât mai prezent în viața ta.

Nu uita, trecutul nu poate fi schimbat, viitorul nu poate fi controlat, tot ce contează este prezentul. Nu contează ce spun alții, decât în măsura în care te poate ajuta să evoluezi personal. Observă ce se întâmplă în jurul tău. Nu aștepta să se întâmple lucrurile pentru tine, e nevoie ca tu să te implici, așa te vei simți util și valoros, atât pentru tine cât și pentru ceilalți.

Nu cred că există o rețetă despre cum să te simți bine în pielea ta, dar în mod sigur dacă urmezi pașii de mai sus vei ajunge la acel confort de care vorbeam.

Trăiește frumos…

 

 

Citiți și:

 

 

Dna psiholog Amalia Lazăr face parte din echipa de specialiști din Cluj-Napoca a Programului ”înCerc” de Prevenție a Diabetului Zaharat de Tip 2 și a Bolilor Civilizației.

Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății