Bolile civilizației moderne atacă generația tânără

1 November, 2017

Apărută în Statele Unite ale Americii ca termen și citată de medici în special după anii 1970, apoi popularizată la nivel mondial, expresia “bolile civilizației moderne” face referire la diverse afecțiuni legate de stilul de viață, datorate cu precădere consumului excesiv de alcool, fumatului în exces, cât și lipsei de activitate fizică și unei diete dezechilibrate, bogate în grăsimi și sărace în fructe și legume.

Printre afecțiunile încadrate de specialiști în categoria bolilor civilizației moderne se numără afecțiuni cardiace, neurologice, metabolice (precum bolile cardiace ischemice, bolile cerebro-vasculare, ateroscleroza vaselor membrelor inferioare, boala Alzheimer, boala Crohn, astmul bronșic, ciroza hepatică, osteoporoza), cât și diabetul zaharat de tip 2 și obezitatea.

În ce privește prevalența și gradul de afectare a populației globale, studiile ultimilor ani, realizate sub egida Organizației Mondiale a Sănătății, arată cifre îngrijorătoare: afecțiunile datorate stilului de viață modern au devenit dușmanul din umbră, care atacă nu doar generația a doua și a treia, ci și generația tânără. O premisă pentru această scădere îngrijorătoare a vârstelor la care se declanșează bolile civilizației o reprezintă și faptul că mai bine de 70% din bolile civilizației au cauze legate de alimentația nesănătoasă (sursa: revista de sănătate “The Health Diet”, Organizația Mondială a Sănătății).

Mai mult, Studiul Epidemiologic Național PREDATORR, desfășurat în perioada 2011-2014, al cărui co-director este Doamna Profesor Universitar Doctor Maria Moța, medic primar diabet, nutriție, boli metabolice și medicină internă, arată o creștere galopantă a prevalenței uneia dintre bolile civilizației – diabetul zaharat de tip 2 – și în România, debut care poate antrena instalarea precoce a altor complicaţiilor cronice degenerative.
“Este tot mai cunoscut faptul că diabetul zaharat de tip 2 a devenit o problemă globală de sănătate publică, cu potențiale efecte grave asupra sănătății. Până de curând, diabetul de tip 2 era o boală a bunicilor și părinților. În ultimele decenii, tot mai frecvent, el a devenit și o boală a copiilor și adolescenților din întreaga lume. Datele populaționale, însă, sunt rare și chiar absente în majoritatea țărilor. Alimentația nesănătoasă, sedentarismul, obezitatea, sunt principalele cauze ce au dus la o creștere rapidă a incidenței și prevalenței diabetului zaharat de tip 2. Programele de prevenție, desfășurate în școli, s-au dovedit eficiente în SUA, Singapore și, mai recent, în Polonia. Sunt necesare acțiuni majore axate pe optimizarea stilului de viață”, punctează Doamna
Profesor Universitar Doctor Maria Moța, medic primar diabet, nutriție, boli metabolice și medicină internă.
Doamna Profesor Universitar Doctor Maria Moța face parte din Consiliul Științific al Asociației Medicover, inițiatoarea Programului de Prevenție a Diabetului Zaharat de tip 2 și a Bolilor Civilizației, „înCerc” în România

În ultimii ani, numărul românilor care suferă de diabet s-a dublat, iar apariția acestei boli este din ce în ce mai des asociată cu o alimentație incorectă, obezitate sau suprapondere. De asemenea, prevalența crescută a obezității și supraponderii la copil a dus la aparitia și la creșterea progresivă a diabetului zaharat de tip 2 la această categorie de vârstă.

Cu alte cuvinte, deși diabetul zaharat de tip 2 era în trecut caracteristic persoanelor adulte, de peste 30 de ani, în ultimii ani, din cauza alimentaţiei nesănătoase, bazată în special pe mâncarea de tip fast-food, sucuri acidulate, dulciuri în exces şi a lipsei de activitate fizică, numărul celor mai tineri care au fost diagnosticaţi cu obezitate şi, respectiv, cu diabet insulino-independent, de tip 2, a cunoscut creșteri îngrijorătoare (surse: Studiul PREDATORR, al cărui co-director este Doamna Profesor Universitar Doctor Maria Moța, membră a Consiliul Științific al Asociației Medicover, inițiatoarea Programului de Prevenție a Diabetului Zaharat de tip 2 și a Bolilor Civilizației, „înCerc”
în România, Atlasul European de Diabet).

“Obezitatea la copii este o problemă de sănătate foarte importantă. Sfatul meu este ca părinții să fie conștienți de riscurile la care sunt supuși copiii lor și, în egală măsură, să fie deschiși în a primi consiliere specializată pentru a ameliora această stare de sănătate”, subliniază Profesor Universitar Doctor Gabriela Roman, președintele Asociației Române pentru Studiul Obezității.
Doamna Profesor Universitar Doctor Gabriela Roman face parte din Consiliul Științific al Asociației Medicover, inițiatoarea Programului de Prevenție a Diabetului Zaharat de tip 2 și a Bolilor Civilizației, „înCerc”, în România.

Prevenția joacă un rol esențial în reducerea acestor cifre îngrijorătoare, motiv pentru care Asociația Medicover a lansat Programul de Prevenție a Diabetului Zaharat de tip 2 și a Bolilor Civilizației, „înCerc”, în premieră în România, în luna septembrie a acestui an, primul oraș ales fiind Ploiești, un municipiu cu unele dintre cele mai mari prevalențe a diabetului, raportat la întreg teritoriul României.

Programul a fost implementat pentru prima oară în Polonia, în 2013, de către Fundația Medicover, sub denumirea „PoZdro!”. În România, orașul Ploiești este primul din țara noastră în care se implementează acest program de prevenție.

Programul „înCerc” li se adresează copiilor de clasa a V-a și familiilor acestora și are drept scop atât reducerea riscului de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2, cât și optimizarea stilului de viață a acestei categorii de public, printr-o dietă corespunzătoare, sănătoasă și activitate fizică susținută, vârsta de 10-12 ani fiind una propice acestor schimbări, conform specialiștilor „înCerc”/ „PoZdro!”.

Privitor la rata de succes a Programului „PoZdro!” în Polonia, peste 50% din copiii participanți la program au reușit performanțe precum pierderea în greutate (scăderea indicelui de masă corporală), inclusiv creșterea țesutului muscular datorată activității fizice susținute, pe parcursul a numai doi ani.

“Până în acest moment, Asociația Medicover a semnat protocolul de colaborare cu 30 de școli din municipiul Ploiești și are o rată totală de acord la nivel de municipiu de peste 70%, acord primit din partea părinților și a tutorilor legali pentru evaluarea factorilor de risc a școlarilor de clasa a V-a în cadrul primei etape din Program, Analiza Complexă de Sănătate. Aceasta va fi urmată de etapa de Asistență Individuală Integrată, șase sesiuni de consiliere personalizată, realizate de patru specialiști (medic generalist, nutriționist, specialist în educație fizică și psiholog)”, conchide George Istrate, Director General al Asociației Medicover.

Pe parcursul programului demarat în țara noastră, Asociația Medicover estimează că, pe parcursul a trei ani, un număr de 12.000 de copii vor participa la o evaluare individuală gratuită și non-invazivă, menită să identifice riscul dezvoltării diabetului zaharat de tip 2 și altor boli ale civilizației; dintre aceștia, aproximativ 3.000 de copii cu risc vor lua parte la următoarea etapă gratuită, Asistența Individuală Integrată, care va avea drept scop îmbunătățirea stilului de viață.

Programul „înCerc” este sprijinit de Ministerul Educației Naționale și Ministerul Sănătății. Partenerii implicați ai Asociației Medicover sunt Medicover, Synevo, Primăria Ploiești, Inspectoratul Școlar Județean Prahova, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Asociația Română pentru Studiul Obezității.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați agenția Sag Media
Communications la adresa de e-mail contact@sagmediateam.com sau la următoarele numere de telefon:
0732.710.894 (Andreea Paleologu)
0745.526.660 (Cristian Paleologu)

Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății