5 beneficii ale exercițiilor fizice regulate

5 March, 2019

Beneficiile exercițiilor fizice regulate sunt multiple, însă știți diferența dintre activitate fizică și exercițiu fizic? Noi am stat de vorbă cu dna kinetoterapeut Florina Vasiliu, care ne-a oferit mai multe informații:

 

”Pentru a înțelege importanța exercițiului fizic regulat în viața noastră, trebuie să știm să definim acest termen pentru a nu îl confunda cu activitățile pe care le desfășurăm zilnic. Aceste activități pot include mersul la cumpărături, gătitul, grădinăritul și sunt benefice pentru starea noastră generală de sănătate, dar le putem contabiliza efectele?

Exercițiile fizice efectuate în mod regulat sunt cele ale căror beneficii sunt vizibile într-o anumită perioadă de timp, în funcție de obiectivele pe care ni le propunem (creșterea forței sau a masei musculare). În comparație cu activitățile uzuale, exercițiul fizic terapeutic se axează pe una sau mai multe grupe de mușchi și poate include, de asemenea, antrenamentul la efort, adică antrenamentul inimii.

Beneficiile exercițiilor fizice regulate

  1. Creșterea performanțelor intelectuale

Cum se explică? Cea mai stimulată parte din creier în timpul exercițiilor fizice de tip aerob (mersul pe bicicletă sau plimbările efectuate în ritm alert) este aceea care se ocupă de procesele de memorare și învațare. Astfel, studiile care s-au realizat în acest sens arată că orice persoană care își crește rezistența la efort își va crește, în mod direct, și performanțele intelectuale.

  1. Controlul greutății corporale

Este bine cunoscut faptul că, doar prin intermediul exercițiilor fizice, scăderea în greutate este un obiectiv dificil de atins. De exemplu, prin alergare ușoară timp de 30 minute pierdem doar aproximativ 300 calorii, un număr destul de scăzut dacă ne gândim la cantitatea ingerată într-o singură zi. Și atunci ne întrebăm: se merită efortul?

DA! Odată cu scăderea în greutate, exercițiile fizice regulate ne ajută să ne menținem noua greutate, pentru că urmarea unui program bine stabilit de exerciții crește metabolismul, ceea ce înseamnă că ardem mai multe calorii atât în timpul zilei cât și în timpul somnului.

  1. Prevenția bolilor cardio-vasculare, a diabetului zaharat și a cancerului

Printre efectele exercițiilor fizice se numără creșterea nivelului de HDL colesterol (colesterolul “bun”) care luptă împotriva bolilor cardiovasculare și scăderea LDL colesterol (colestrolul “rău”). În același timp, scade riscul de apariție a diabetului zaharat de tip 2  și a multiple tipuri de cancer.

  1. Îmbunătățirea stării de spirit

Stima de sine crescută este un beneficiu psihologic principal al exercițiilor fizice regulate. Atunci când facem exerciții fizice zilnic, organismul nostru secretă substanțe chimice numite endorfine. Acestea interacționează cu receptorii aflați în creier iar efectele constau în îmbunătățirea stării de spirit, creșterea stimei de sine și modificarea percepției asupra senzației dureroase.

  1. Îmbunătățirea relațiilor sociale

Exercițiul fizic este o ocazie bună de a cunoaște alți oameni sau de a întări relații deja existente. Indiferent dacă este vorba despre un sport de echipă sau despre un set de exerciții realizate în grup, este dovedit faptul că suportul social crește complianța la program.”

 

Citiți și: Cum să facem mișcare iarna

 

 

Doamna kinetoterapeut Florina Vasiliu face parte din echipa de specialiști din Cluj-Napoca a Programului ”înCerc” de Prevenție a Diabetului Zaharat de Tip 2 și a Bolilor Civilizației și consiliază copiii și familiile acestora înscriși în Program.

 

Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății