Stimează-te precum îți stimezi aproapele

4 June, 2019

Stima de sine este un aspect foarte important care se discută în cadrul ședințelor de consiliere ”înCerc”. Dna psiholog Gabriela Martin ne explică:

Percepem deseori deficitul stimei de sine, precum niște proiecte începute care au rămas neterminate, ori s-au transformat în eșecuri. Adică ne concentrăm pe reușita așteptată, pentru a valida succesul și, în consecință, suntem dezamăgiți dacă nu avem rezultatele finale vizate. De cele mai multe ori, proiectele reușite sunt alcătuite dintr-o serie de etape eșuate, etape din care am reușit să învățăm.

Extrapolarea celebrului îndemn: ”Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți!” ne duce cu gândul la felul în care o persoană, dezamagită de ea însăși, va sfârși prin a fi dezamagită de cei apropiați. Stima de sine scăzută va duce la o stimă scăzută și pentru cei din jur, nu-i așa? Practica nu confirmă această inferență. Adică foarte mulți dintre cei care se învinovățesc, pentru o mulțime de lucruri, și chiar au o părere jalnică (despre ei înșiși) găsesc resurse să își venereze idolii (un actor, un artist etc.) sau își găsesc mentori (scriitori, duhovnici, antrenori etc.).

Soluția logică, în acest caz – miraculoasă – pentru a rezolva problema stimei de sine: ”Stimează-te precum îți stimezi aproapele!”

Stima aceasta e nevoie să fie dublată însă de acțiuni, comportamente care formează, la rândul lor, atitudini corecte. Atitudinile stabile, care se repetă în timp, dau măsura caracterului unei persoane.

Dacă reușim să apreciem progresul, făcut chiar și în pași mici, vom găsi dovezi evidente ale etapelor parcurse, cu străduință. Chiar și călătoria în jurul lumii începe cu un prim pas.

Stima de sine

Propun, spre exersare, o listă de pași care ne pot ajuta la întărirea stimei față de noi înșine:

  • În vacanțe fac activități diferite și distractive pentru a-mi permite relaxarea activă, fizică și psihică. Reușesc astfel să schimb ritmul inițial și să alung plictiseala inerentă unei activități îndelungate.
  • Înțeleg faptul că fiecare se mișcă în ritmul propriu, temperamental suntem diferiți și că nu există temperament bun sau rău.
  • Sunt atent la modul în care îmi exprim afecțiunea, în primul rând către cei apropiați. Inițiez eu acțiunea, nu doar aștept să ”cadă para mălăiață”!
  • Mă aflu în competiție doar cu mine însumi, cel de azi față de cel de ieri. Câștigătorul acestei competiții voi fi tot eu.
  • În abordarea problemelor, prioritatea cea mai mare o au situațiile importante și urgente, urmate de cele importante dar ne-urgente. Astfel voi preveni tendința de a-mi supraîncărca timpul datorită insistențelor unor necunoscuți în dauna propriilor nevoi.
  • Mănânc într-un ritm care îmi permite să savurez gustul și aspectul mâncării. Cu timpul, mâncatul se va transforma într-o ”sărbătoare a gusturilor”.
  • Atunci când sunt nevoit să aștept, îmi aduc aminte de vulpea din fabulă care a găsit, la prima încercare, strugurii prea acri… Cu timpul, aceeași struguri vor fi copți și dulci, iar vinul preparat din ei, cu timpul, va căpăta plus valoare, înnobilându-se.
  • Când lucrez la ceva, evit să mă gândesc la ce voi face mai apoi, concentrând în schimb resurse maxime pentru reușită. Îmi dedic atenția și puterea de muncă acțiunii din prezent, certă, în loc să risipesc energia pentru un plan de viitor, încă incert și probabil.
  • Evit judecarea celorlalți în funcție de câtă energie alocă ei în ceea ce fac. Suntem diferiți și viteza de lucru nu e întotdeauna un criteriu definitoriu. O broască țestoasă, perseverentă, a rămas celebră pentru că a învins, în competiția directă, iepurele cel rapid…

 

Pe măsură ce devenim persoane mai echilibrate și mai conștiente, întreaga noastră viață se schimbă, pornind de la relația cu noi înșine.

Se spune că mentorul apare doar atunci când discipolul este pregătit. Același mentor se retrage, discret, după ce discipolul devine pregătit cu adevărat pentru ceea ce are de făcut.

 

 

Citește și: Mâncatul excesiv – o formă de exprimare a sentimentelor?

 

 

Dna psiholog Gabriela Martin face parte din echipa de specialiști din Cluj-Napoca a Programului ”înCerc” de Prevenție a Diabetului Zaharat de Tip 2 și a Bolilor Civilizației.

Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății