Masa de Paști ”înCerc” – Drob de pui dietetic

2 April, 2021

Masa de Paști ”înCerc”: Drob de pui dietetic

Știm cu toții că de pe masa de Paști nu lipsește niciodată drobul. Nutriționistul Teodora Necula ne propune în acest an o variantă mai ușoară a rețetei tradiționale de drob: drob de pui dietetic.

La fel de gustos și delicios ca și varianta de miel, drobul de pui se face ușor și are un aport caloric mult mai redus.

Masa de Paști ”înCerc”: Drob

Masa de Paști ”înCerc”: Drob de pui dietetic – ingrediente și mod de preparare

INGREDIENTE:

  • 600 g organe de pui
  • 2 legături de ceapă verde
  • o legătură de usturoi verde
  • 50 ml ulei de măsline extravirgin
  • sare, piper
  • 2 felii de pâine înmuiate și stoarse
  • o legătură bună de verdeață (pătrunjel, mărar)
  • 1-2 ouă crude
  • în plus, 3-4 ouă fierte tari

INSTRUCȚIUNI:

Ficatul de pui  se porționează în bucățele egale. Ceapa se curăță și se taie solzișori. Într-o tigaie cu pereți mai înalți, se pune ceapa la călit împreună cu uleiul, la foc mediu. NU se pune sare! Sarea întărește ficatul – ea se pune doar la final, după ce se stinge focul! Avem grijă să nu ardem ceapa. Când a devenit sticloasă și s-a înmuiat, se pun în tigaie feliile de ficat. Amestecăm bine și așezăm capacul (ca să se creeze abur și pentru că ficatul să-și lase apa).

Amestecăm ocazional în cratiță ca să nu se lipească și să se ardă. După aproximativ 15 minute, încă se vede sângele în câteva bucățele, așa că îl mai întoarcem la gătit alte 5 minute, fără capac. Oricum se va mai găti la cuptor, așa că nu e nici o problemă. De-abia acum îi adăugăm sare și îl piperăm.

Lăsăm tigaia la răcorit și apoi măcinăm ficatul cu mașina de tocat carne, cu sita mai mare. Așezăm pasta de drob de pui într-un castron și gustăm de sare și piper. Corectăm asezonarea și radem și puțină nucșoară (opțional).

Decojim ouăle fierte și alegem o formă de cozonac. Facem proba ca să vedem câte ouă fierte ne încap în ea, pe lung. Dacă aveți forme mai lungi, puteți pune și ouă fierte. Ouăle care intră în tavă le punem deoparte, iar restul le tocăm mărunt și le adăugăm peste pasta de drob de pui. Tot în același castron spargem și 2 ouă crude.

Spălăm și verdețurile: legătura de pătrunjel verde și pe cea de ceapă. Tocăm verdețurile și le adăugăm peste compoziția de drob de pui din castron. Amestecăm bine.

Se încinge cuptorul la 180 grade C. Tapetăm forma de cozonac cu hârtie de copt și așezăm pe fundul ei jumătate din compoziția de drob de pui. Peste ea, aranjăm ouăle fierte, în șir indian, și le acoperim cu restul de compoziție. Trântim bine forma de masă, ca să se așeze toate cum trebuie, și nivelăm suprafața cu o spatulă. Distribuim mici bucățele de unt deasupra și băgăm forma la copt, în cuptorul preîncins. Coacem acest drob de pui aproximativ 40-45 de minute, până se rumenește la suprafață.

Vă recomandăm să serviți drobul cu legume crude sau salate.

Total calorii per 100 g = 300 calorii

Poftă bună!

 

 

Citește și alte rețete sănătoase

Program realizat cu sprijinul
Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății